Borràs és escollida presidenta del Parlament i Juvillà ocuparà una secretaria

ACN
Publicat: 
12-03-2021
Actualitzat: 12-03-2021 12:54
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Borràs és escollida presidenta del Parlament i Juvillà ocuparà una secretaria
  • Borràs és escollida presidenta del Parlament i Juvillà ocuparà una secretaria
  • Borràs és escollida presidenta del Parlament i Juvillà ocuparà una secretaria
  • Borràs és escollida presidenta del Parlament i Juvillà ocuparà una secretaria

La diputada de JxCat Laura Borràs ha estat escollida presidenta del Parlament en segona votació amb els vots a favor d'ERC i JxCat, i l'abstenció de la CUP. El lleidatà Pau Juvilà entrarà a formar part de la Mesa com a secretari tercer. En primera votació, Borràs no ha aconseguit la majoria absoluta mínima de 68 diputats i se n'ha fet una altra entre els dos noms més votats: Borràs i Eva Grandos (PSC). En segona volta surt escollit qui obté més vots, en aquest cas Borràs, per 14 més. La CUP ha expressat amb l'abstenció el recel que tenen amb la figura de Borràs per la seva situació judicial arran de la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs és la tercera dona en ocupar la presidència del Parlament i la desena persona des del restabliment de la cambra catalana.

En la segona votació, els diputats de JxCat i ERC han votat Borràs sumant 64; PSC, comuns, Cs i PPC han apostat per Eva Granados, que n'ha obtingut 50; mentre que la CUP i Vox han votat en blanc sumant un total de 18. Hi ha hagut també dos vots nuls. La votació s'ha fet en el marc de la constitució del Parlament que s'ha celebrat de manera excepcional a l'auditori per poder complir les mesures anti-covid. Per primera vegada després d'un any, s'han reunit els 135 diputat de la cambra catalana. En les votacions, la CUP ha cedit un dels seus vots al diputat de JxCat Lluís Puig com a mostra de "solidaritat antirepressiva" ja que la Mesa d'Edat no ha acceptat la petició de delegació del vot. El president de la Mesa d'Edat Ernest Maragall hi ha votat a favor però els dos secretaris Alberto Tarradas (Vox) i David González (PSC) hi han votat en contra.


Pau Juvillà o com fer de la Paeria un escenari de novel·la negra

Borràs haurà de comunicar la constitució del Parlament al cap de l'Estat, al president de la Generalitat en funcions i a les presidentes del Congrés dels Diputats i del Senat, respectivament.

D'altra banda, el Parlament ha escollit Anna Caula (ERC) com a vicepresidenta primera de la Mesa, i Eva Granados (PSC) com a vicepresidenta segona, durant el ple de constitució de la XIII legislatura, celebrat aquest divendres a l'Auditori de la cambra. Caula i Granados eren fins ara portaveus dels seus grups parlamentaris. La representant d'ERC ha rebut 71 vots, i la dirigent socialista XX. Granados ja s'havia presentat a la primera votació per a ser presidenta del Parlament, però Laura Borràs (JxCat) l'ha superat en la segona volta (64-50). Pel que fa a les secretaries, la cambra hi ha escollit Ferran Pedret (PSC), Jaume-Alonso Cuevillas (JxCat) Pau Juvillà (CUP) i Ruben Wagensberg (ERC).

Pedret serà el secretari primer (39 vots) i Cuevillas serà el secretari segon (25). Juvillà i Wagensberg han empatat a 24 vots, però un acord entre ERC i CUP ha fet que el dirigent anticapitalista sigui el secretari tercer. Així, el representant republicà serà el secretari quart.

L'òrgan que presidirà Borràs tornarà a tenir majoria independentista, i per primera vegada hi haurà representació de la CUP. La Mesa també tindrà majoria d'homes (quatre, per tres dones), tot i que serà la més paritària de la història. Les tres dones ostentaran els tres càrrecs principals: Borràs a la presidència, i Caula i Granados a les dues vicepresidències.

Tercera presidenta del Parlament

Borràs és la tercera dona que ocupa la presidència del Parlament després de Núria de Gispert (2010-2015) i Carme Forcadell (2015-2017). Des del restabliment del Parlament, el 1980, deu persones, comptant Borràs, han ocupat aquest càrrec: Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), Núria de Gispert (2010-2015), Carme Forcadell (2015-2017) i Roger Torrent, des del 17 de gener de 2018 fins avui.

Comparteix

També t'interessarà