Camerata Granados homenatja les falles dels Pirineus amb el concert "Prometeu i el foc" a Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
11-06-2024
Actualitzat: 11-06-2024 11:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Camerata Granados homenatja les falles dels Pirineus amb el concert "Prometeu i el foc" a Lleida
    Peu de foto: 
    Presentació del concert Prometeu i el Foc ©Camerata Granados

La formació lleidatana Camerata Granados presenta una reinterpretació de la Simfonia Núm. 1 “Tità” de Gustav Mahler, inspirada en el mite de Prometeu i les falles dels Pirineus, en el seu nou concert Prometeu i el foc. L’esdeveniment tindrà lloc el proper 15 de juny a les 20 h a l’Auditori Enric Granados de Lleida i comptarà amb la creativitat d’Òscar Manyoses, artista d’efectes visuals i entorns 3D, així com amb el material audiovisual sobre les falles dels Pirineus proporcionat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL).

El director artístic i musical de Camerata Granados, Pau Romero-Andreu, ha explicat que “aquest cap de setmana comença la festa de les falles als diferents pobles dels Pirineus, que estan a punt de celebrar el desè aniversari del reconeixement de la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. Per això, vam pensar que seria una bona ocasió per fer un homenatge a aquesta tradició i a la seva gent”. Segons Romero-Andreu, a través dels quatre moviments de la simfonia, l’espectador podrà endinsar-se en el mite del tità que va robar el foc a Zeus per donar-lo als humans, “amb el matís que el nostre Prometeu és qui fa arribar aquest bé tan preuat als i les fallaires de banda i banda dels Pirineus”, ha comentat.

Per la seva part, el director de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, Marc Ballesté, ha manifestat que “aquesta és una manera singular de posar en relleu la nostra feina de salvaguarda de les falles dels Pirineus. Camerata Granados ha sabut aprofitar els nostres recursos en un espectacle que, a través del llenguatge universal de la música, dona valor a aquesta tradició tan arrelada a casa nostra”. Ballesté ha assenyalat que “molt del material utilitzat és fruit d’un projecte internacional que avui es pot visualitzar al web https://prometheus.museum”.

L’artista convidat en aquest “Prometeu i el foc” és Òscar Manyoses, qui ha donat sentit narratiu a la projecció a partir de la creació d’un Prometeu que pren vida per aconseguir el seu objectiu de donar el foc als pobles fallaires. La proposta de Manyoses, cofundador de la productora Kionalia Project, conviurà amb la de Piedra Muda Lab, l’empresa d’art visual que va participar en el projecte de la Càtedra Pirineus de la UdL i que va donar forma al Prometeu que avui és imatge d’aquesta nova producció de Camerata Granados.

Els municipis interessats poden contractar la proposta “Prometeu i el foc” a través del Programa.cat, el sistema d’ajuts del Departament de Cultura i les diputacions catalanes que dona suport a les programacions estables d’arts escèniques i música municipals finançant-ne una part de la contractació.

Comparteix

També t'interessarà