Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
Publicat: 
06-03-2020
Actualitzat: 19-10-2020 13:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Carina Santiago (Midamideta) o com retratar la música en directe

La Carina Santiago (@midamideta) és una fotògrafa lleidatana apassionada per la música i que adora gaudir-la en directe, sempre càmera en mà, com una espectadora més. Per davant de la seva càmera hi han passat moltíssims artistes de fama mundial, com Rosalía o Gorillaz, que ha retratat en diversos festivals, sales de concerts i clubs arreu d’Europa. És enginyera mecànica, uns estudis molt discordants amb l’àmbit de la fotografia, un art que ha après de manera totalment autodidacta. Ha anat polint el seu estil i la seva tècnica a base de practicar, de provar i d’equivocar-se, assistint a infinitat de concerts i intentant millorar en cadascun d’ells. “La fotografia de concerts és bastant complexa, ja que habitualment és en espais foscos o per la nit, on la llum dels focus varia a cada moment, en intensitat i color”. A més, tinguem en compte que l’artista es va movent i que “si ho fas com jo, a peu de públic, també tens el problema dels cops o l’angle de visió”. La Carina juga amb totes aquestes variables i ajusta constantment la càmera per obtenir la millor imatge.

Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe
Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe

Encara li queden molts concerts per veure i gaudir. “Tinc moltes ganes de visitar nous festivals, nous països i de descobrir nous artistes que després se convertiran en referents musicals”. En aquest sentit, ha vist néixer el Festival Primavera Sound, any rere any, des de que va començar modestament al Poble Espanyol fins convertir-se en el que és ara, un dels 10 principals festivals del món. Abans que es convertís en una artista de referència internacional, va poder retratar a Rosalía quan va actuar en un escenari en forma de vaixell al Vida Festival, i també ha participat en festivals a Londres, Paris, Portugal, Amsterdam... “I espero poder-ne conèixer molts més!”.

Els inicis del projecte fotogràfic de la Carina es remunta a l’any 2003, quan va començar a anar als primers festival, dels quals, “com a moltes persones les hi passa actualment”, volia endur-se un record dels concerts. “En aquella època no existien els ‘smartphones’ que tenim ara i únicament podies portar càmeres compactes de butxaca. Per sort, les càmeres van anar evolucionant, i jo paral·lelament també”. El repte de captar i transmetre l’essència del concert és el que l’empeny a millorar.

Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe

La Midamideta està nominada als Iberian Festival Awards per una foto a Patti Smith, emocionada mentre el públic del Vodafone Paredes de Coura corejava les seves cançons. “Va ser molt emocionant, però classificar-me per la final i estar entre fotògrafs que admiro i segueixo està sent uns dels moments més feliços que recordo”. La fotografia de Patti Smith ens transmet a l’instant les mateixes emocions que va viure l’artista, ens parla dels sentiments sorgits del públic assistent al festival portuguès. Així ho explicava per Instagram la pròpia Patti Smith: “The people singing Ghost Dance and People have the Power brought tears to my eyes”.

La fotografia de festivals i concerts és la seva especialitat, i dintre d’aquest àmbit, els retrats d’artistes en directe. “Evidentment, quan viatjo també faig fotos de paisatges, ciutats i persones, però el que realment m’agrada és retratar la música en directe”. La Carina es diferencia de la resta de professionals amb “fotografies que tenen ànima”, que transmeten el sentiments i passions latents als concerts. En una foto seva mai no hi pot faltar un primer pla de l’artista.

Actualment treballa en la seva l’exposició “A peu de públic”, un nom amb el qual ens delata la manera com s’han pres les fotos que la composen.  “Estic envoltada del públic, que a vegades està en silenci, entonen cançons, segueixen els ritmes o ballen. Tan l’artista com el públic transmeten l’energia del concert i sempre intento trobar aquell moment que plasmi en l’artista l’essència de la interpretació. Aquest retrat anirà directe al meu perfil d’Instagram al final del concert, o fins i tot abans d’acabar-lo”.

Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe

Segons la Carina, “l’any 2019 va ser per a Lleida un dels més destacables a nivell de concerts, i enguany també ha començat fort. Cada setmana podem trobar actuacions de grups emergents i d’altres consolidats al Cafè del Teatre, un espai que t’aporta proximitat amb l’artista, un fet que enriqueix la fotografia”. La temporada d’estiu “està més destinada a fotografiar als artistes en festivals, tan nacionals com internacionals”.

Per concloure, dediquem les últimes línies d’aquest article a conèixer els moments més feliços, il·lusionants i satisfactoris viscuts fins ara. De tots aquests episodis vitals, la Midamideta es queda amb l’actual. “Ser finalista en els Iberian Festival Awards i rebre molts ànims de tanta gent, sobretot dels amics i companys de feina, són l’empenta que em permeten seguir prosperant en el món de la fotografia”. Precisament, respecte als nous projectes que té en ment, iniciarà la temporada de festivals amb l’objectiu (i mai millor dit) d’apropar-se més als i les artistes per tal de formar part dels festivals d’una manera més activa. El que sí sabem és que seguirem contagiant-nos del sentiment i passió que la Carina plasma a les seves fotografies, i esperem amb candeletes totes les que vindran. 

Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe
Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe
Carina Santiago (midamideta) o com retratar la música en directe
Comparteix

També t'interessarà