Comença la collita de l'ametlla en una campanya amb menys producció per les gelades
Productors del Segrià han donat el tret de sortida a la collita de l'ametlla amb la recol·lecció de varietats més primerenques. La campanya arriba marcada per un descens de producció provocat per les gelades de principis de la primavera però també s'hi han sumat problemes de quallat del fruit. Segons les estimacions de JARC, enguany hi haurà un 30% menys de collita respecte a la campanya passada, tant a Lleida com a Tarragona. L'organització agrària confia que aquesta davallada productiva a Catalunya, però sobretot la que s'espera a la zona de Califòrnia, principal productora mundial d'ametlla, es traduirà en un repunt dels preus, tal com ja s'ha començat a notar amb les cotitzacions de les darreres setmanes.
Aquesta setmana ha començat la collita de l'ametlla en municipis com és el cas d'Aspa (Segrià). En concret, s'han començat a recollir varietats més primerenques desenvolupades per l'IRTA com ara la Vayro, Marinada, Constantí o Tarraco en parcel·les de reg i arbres joves. A partir de la setmana vinent ja es preveu començar a collir en algunes zones la marcona i, a partir de la segona setmana de setembre, les comunes i la llargueta i altres varietats autòctones.
La campanya de l'ametlla està marcada enguany per un descens de producció per les gelades primaverals que es van registrat pels volts de Sant Josep quan molts ametllers enguany ja havien florit. I, és que les nevades que va deixar el temporal Filomena al gener, seguides per un final d'hivern amb temperatures molt càlides, van avançar la floració dels arbres respecte al que seria habitual. Així mateix, els efectes de les gelades i la calor de la primavera també van comportar problemes de quallat del fruit.
El responsable de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, preveu que la producció d'ametlla serà un 30% inferior a la campanya anterior. Els danys de les gelades s'han notat especialment en plantacions situades en zones fondes. Tot i això, l'ametlla que ha quedat als arbres presenta un bon gra ja que les pluges de la primavera van contribuir al creixement del fruit. D'altra banda, Esquerda posa de relleu que la superfície dedicada al cultiu de l'ametller va en augment a Catalunya cosa que indica que "és un cultiu amb molt futur".
Optimisme pel que fa als preus
La caiguda de producció mundial, marcada per la davallada a Califòrnia per la sequera i incendis forestals, ha fet repuntar els preus de l'ametlla en les darreres setmanes. Cal tenir en compte que Califòrnia produeix a l'entorn del 75% de l'ametlla mundial. A més, hi ha pocs estocs de la campanya passada. En el cas de la comuna, s'ha passat dels 2,80 euros el quilo de gra del juliol a cotitzacions en llotges estatals que ronden actualment els 4 euros el quilo. El responsable de la fruita seca de JARC confia que aquesta tendència es mantindrà tota la campanya i apunta que, fins i tot, els preus encara podrien créixer una mica.
D'altra banda, l'organització agrària denuncia que, tot i l'inici de la collita de varietats primerenques a Tarragona i Lleida, la Llotja de Reus encara no ofereix cotitzacions de l'ametlla, a diferència d'altres llotges agropecuàries estatals on els preus es mouen entorn dels 4 euros per quilo el gra i quan "alguns operadors ja estan tancant operacions per aquests preus", afirma Esquerda. En aquest sentit, l'organització agrària demana que la Llotja de Reus avançar l'inici de les cotitzacions de l'ametlla i que en aquestes "es vegi reflectit aquest repunt de preus".