Descobreixen noves restes òssies de la necròpolis medieval jueva de les Roquetes a Tàrrega

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
29-08-2023
Actualitzat: 29-08-2023 19:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Descobreixen noves restes òssies de la necròpolis medieval jueva de les Roquetes a Tàrrega
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega

Els recents treballs arqueològics de control en el desenvolupament d'unes obres a Tàrrega han permès localitzar restes d'ossos que, gràcies a l'excavació metodològica i documentació, s'han pogut interpretar com a pertanyents a dues inhumacions de la necròpolis medieval jueva coneguda com les Roquetes. Fins al moment s'ha confirmat la localització de restes òssies corresponents a dos enterraments en fosses individuals i no es descarta trobar-ne més. Les intervencions arqueològiques, amb suport del Museu de Tàrrega Urgell, es fan amb permís de Cultura. Les fosses comunes de les Roquetes són considerades els únics testimonis d'avalots contra la comunitat jueva durant l'edat mitjana localitzats a Catalunya.

La catalogació i documentació de les restes òssies per part de l'empresa responsable dels treballs, Baula Recerca Arqueològica SL, amb el suport d'antropòlegs i tècnics del Museu Tàrrega Urgell, permetrà ampliar la investigació historiogràfica existent sobre la necròpoli jueva targarina, considerada de gran valor històric.

Els treballs es van iniciar a finals de juliol i, després d'una aturada de les obres, es van reprendre el 21 d'agost, essent en aquesta darrera fase quan s'han localitzat els enterraments. Les intervencions arqueològiques es duen a terme amb el permís i seguiment del Departament de Cultura de la Generalitat, qui ha informat la comunitat jueva de Catalunya de les restes localitzades.

L'equip d'arqueologia no descarta localitzar més inhumacions, donat que la intervenció es realitza en un indret pròxim a zones excavades l'any 2007 amb una important presència d'enterraments que dataven d'entre els segles XIV i XV. Les arqueòlogues i antropòlogues estudiaran els cossos localitzats per aprofundir en els costums funeraris de l'època, edats, aspectes entorn la salut i en alguns casos possibles causes de la mort. A més, es tindrà cura de documentar i recuperar la possible presència d'objectes personals o funeraris susceptibles de ser museïtzats, com amulets, anells, collarets o agulles de mortalla.

Primeres excavacions

A la primera excavació a les Roquetes, duta a terme l'any 2007, es van localitzar un total de 182 enterraments individuals i 69 individus enterrats en 6 fosses comunes. Llavors es va determinar que els esquelets dels individus enterrats a les fosses comunes, que presentaven majoritàriament clars indicis de violència, corresponien a les víctimes del sagnant atac al call jueu de Tàrrega registrat l'any 1348, en ple episodi de pesta negra a Europa.

Algunes peces recuperades a les Roquetes formen part actualment de l'exposició permanent 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348', que la capital de l'Urgell va inaugurar l'any 2014. En aquest sentit, els investigadors també volen esbrinar si les restes que han aparegut ara podrien correspondre al moment  posterior a l'esmentat assalt al call. És a dir, a la població jueva que va sobreviure a aquest episodi i a les famílies jueves que es van instal·lar de nou al call després de l'atac i que possiblement moririen per causes naturals. Les fosses comunes de les Roquetes són considerades els únics testimonis d'avalots contra la comunitat jueva durant l'edat mitjana localitzats a Catalunya. Fora de Catalunya, únicament s'ha documentat un altre possible cas a València.

Comparteix

També t'interessarà