Dolors Miquel: "La lectura no és una normalitat. Qui vulgui llegir que llegeixi i si no, que faci el que li doni la gana"

LLEIDACOM | Noelia García
24-04-2021
  • Dolors Miquel: "La lectura no és una normalitat. Qui vulgui llegir que llegeixi  i si no, que faci el que li doni la gana"

Al món de les lletres des de finals dels anys 90, la Dolors Miquel (Lleida, 1960), és una poeta i escriptora de teatre, narrativa i peces a revistes. Les seves obres sempre giren entorn dels homes, dones i les injustícies socials des d'una vessant feminista. Amb temàtiques de la vida quotidiana, llenguatge directe i fort, fa dels seus versos una via per activar les reflexions i posar en qüestió temes socials. Ha guanyat diversos premis com ara els premis València de poesia, el premi Ausiàs March, el premi Gabriel Ferrater, Premis Crítica Serra d'Or entre d'altres.

Miquel considera que la lectura no ha de ser una activitat compartida per la societat "La lectura no és una normalitat. Qui vulgui llegir que llegeix". Parlem amb ella sobre la festa de Sant Jordi i el paper de les lletres.


Com et defineixes?

No em defineixo.

Per què comences a escriure?

No tinc ni idea. Podem dir que era una necessitat.

Cinc cèntims dels projectes a futur que tens com a escriptor/a?

Bé, ara he deixat la poesia i els meus projectes de futur van encarats al teatre.

Tens algun/a referent literari? Qui?

Molts. Anomenar només un se'm fa difícil.

Quin aspecte penses que s'ha de reforçar/treballar per difondre el plaer de la lectura?

Per començar, Sant Jordi no m'agrada, és una festa comercial i burgesa. Tot el que tenia d'amorós s'ha perdut amb el fet de regalar roses al cunyat, a la padrina, a la noia que ven el pa... Crec que ja no té aquell sentit amorós entre home i dona, i per això no m'agrada.


Com celebraràs aquest Sant Jordi?

Passant de tot, com sempre.

Com afecta l'adaptació d'aquesta celebració a la relació entre escriptor/a i lector/a?

Em temo que afectarà igual, crec.

Hi ha gent que no té l'hàbit de llegir en el seu dia a dia, però que li agradaria fer-ho. Quins penses que són els motius pels quals la gent no li dedica més temps a la lectura?

No ho sé. Per què a mi no m'agrada el futbol? La lectura no és una normalitat. Qui vulgui llegir que llegeixi i si no, que faci el que li doni la gana.

Esmenta algunes obres que recomanes llegir almenys un cop a la vida?

Obres? Poden ser de molts tipus, de l'antiguitat, del present, canòniques... Hi ha molts llibres que tinc de referent. Podria recomanar a l'autor Ramon Llull.

Quelcom que vulguis afegir...

M'agradaria afegir que no m'agrada gens una societat normalitzadora, en la que tots fem i pensem el mateix, veiem els mateixos programes... em sembla fastigós. Aleshores, a partir d'aquí crec que és una base per començar.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta