El 4t concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth aplega 33 joves promeses internacionals a Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
10-06-2024
Actualitzat: 10-06-2024 19:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • El 4t concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth aplega 33 joves promeses internacionals a Lleida
  Peu de foto: 
  Presentació del 4t concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth ©Ajuntament de Lleida

La quarta edició del concurs Ricard Viñes Piano Kids and Youth comptarà amb la participació de 33 joves promeses provinents d’arreu del món, a Lleida. L'esdeveniment tindrà lloc del 27 al 29 de juny i hi podran participar joves de fins a 17 anys, de tot Catalunya, Espanya i països com França, Rússia, Ucraïna, Moldàvia, Xina, Xile i Romania, que arriben a Lleida per mostrar el millor d'ells mateixos amb les seves interpretacions, emmirallats en les figures de Ricard Viñes i Enric Granados. El concurs, adreçat a joves talents, té caràcter biennal perquè s’alterna amb el concurs destinat a adults i s’organitza en tres categories: I Categoria (nascuts l’any 2011 i posteriors), II Categoria (nascuts el 2008, 2009 i 2010) i III Categoria (nascuts el 2005, 2006 i 2007).

La presentació del concurs ha estat a càrrec de la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; la cap d’atenció a la ciutadania i presidenta de la comissió d’Humanització de l’Hospital Arnau de Vilanova, Maria Bonjorn, la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados i membre del jurat del Concurs, Puri Terrado, i el pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida, Jordi Benseny, també organitzador del concurs i membre del jurat. També hi han estat presents M. Carmen Grasa, patrocinadora del concurs, i Manel Llusera, president de GLS prefabricats, que també és patrocinador del concurs.

Bosch ha assegurat que la iniciativa posa en valor la figura de Ricard Viñes per recordar què va significar per a la ciutat i per al món de la música. A més, ha destacat que l'any 2025 se celebrarà l’Any Viñes per commemorar els 150 anys del seu naixement. Rufach ha parlat de terra d’oportunitats i de grans promeses, i ha expressat la satisfacció de comptar amb aquest concurs que s’organitza amb col·laboració pública i privada.

Dos dels tres patrocinadors del concurs han participat en la presentació d’aquest dilluns. Carmen Grasa ha destacat que la música aporta molts beneficis i que el concurs té un alt nivell. Manel Llusera ha mostrat la seva satisfacció amb l’èxit de cada convocatòria, tant en la participació com en la qualitat dels joves pianistes.

Viu la Música a l’Arnau

Enguany, una de les iniciatives que es promouen en el marc del concurs és la instal·lació d'un piano a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova per incentivar les actuacions pianístiques. S'hi ubicarà del 26 al 29 de juny, de 10 a 19 h, al vestíbul del centre. S'hi podran escoltar participants en el Concurs Ricard Viñes, alumnes de les Escoles de Música, professionals sanitaris i pianistes en general. Un dels pianistes que es podrà escoltar és Artem Kuznetsov, guanyador del Segon Premi del concurs internacional de Piano Ricard Viñes 2023, que serà l’encarregat d’obrir la IV edició del concurs per a infants i joves amb un concert inaugural, el dijous 27 de juny, a les 20 h.

Bonjorn ha destacat que la iniciativa ja es va fer a l’Hospital de Santa Maria l’any 2019 amb molt bona acollida, i que enguany es repeteix l’experiència a l’Arnau. L’objectiu és apropar la cultura al centre hospitalari, ja que té efectes positius sobre la salut de les persones.

Repertori:

 • I Categoria (màxim 12 minuts): una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció.

 • II Categoria (mínim 15 minuts – màxim 20 minuts): una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció i una o diverses peces de lliure elecció.
 • III Categoria (mínim 25 minuts - màxim 30 minuts): una peça de l’època barroca, un estudi de lliure elecció, el primer moviment ràpid d’una sonata clàssica i una o diverses peces de lliure elecció.

Premis del concurs

Jordi Benseny i Puri Terrado han explicat els detalls del concurs. Les proves, amb entrada lliure i gratuïta, es desenvoluparan a la sala de cambra de l’Auditori amb el següent calendari:

 • Divendres 28 de juny, a les 10 h i a les 16 h: III Categoria - fins a 17 anys.
 • Dissabte 29 de juny, a les 10 h: II Categoria - fins a 14 anys i I Categoria - fins a 11 anys.

El lliurament de premis tindrà lloc el dissabte 29 de juny, a les 19 h, a la sala de cambra. En aquesta cerimònia es proclamaran els guanyadors i es lliuraran els guardons. Els guanyadors oferiran una breu actuació. L’entrada per assistir a l’acte és gratuïta amb invitació, que es podrà recollir a la taquilla de l’Auditori (aforament limitat).

I Categoria: 

 • 1r Premi "Carme Grasa" 500 €.
 • 2n Premi 300 €.
 • 3r Premi 200 €.

II Categoria:

 • 1r Premi "Tomàs Llusera" 1000 €.
 • 2n Premi 500 €.
 • 3r Premi 300 €.

III Categoria:

 • 1r Premi "Paquita Robert" 2000 € i concert a l’Auditori Municipal Enric Granados.
 • 2n Premi 1000 €.
 • 3r Premi 500 €.

El jurat d’aquesta quarta edició, amb el paer en cap, Fèlix Larrosa, com a president d’honor, està integrat per:

 • Stanislav Pochekin, concertista i pedagog rus, catedràtic de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona.
 • Vladislav Bronevetzky, concertista i pedagog, professor de l’ESMUC a Barcelona.
 • Uta Weyand, pianista alemanya fundadora de la Pianale Academie i Pianale Junior a Fulda.
 • Marta Zabaleta, pianista basca i professora del Centre Superior de Música del País Basc – Musikene, i directora de l’Acadèmia Marshall.
 • Purificació Terrado, pianista i directora de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.
 • Jordi Benseny, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida.
 • Enric Prió, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida.
Comparteix

També t'interessarà