El 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic

ACN
Publicat: 
01-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic

Un 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic, segons una enquesta realitzada pel Comitè 1 de Desembre. El percentatge arriba al 87% si es tenen en compte tots els tipus de discriminació. Tot i això, el 90% de les persones enquestades no ho ha denunciat. A més, només un 22% del total asseguren no haver patit cap tipus de situació de discriminació (16% entre les dones). L'enquesta va obtenir 255 respostes, el 74% d'homes, un 22% de dones i un 2% de persones no binàries. Es calcula que prop de 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya, segons dades del 2019 facilitades pel Comitè 1D. 

Un 27% dels que van respondre manifesta haver patit una discriminació per tenir VIH en el darrer any. D'aquests, un 57% de les discriminacions s'han donat en l'àmbit afectiu-sexual, 37% en l'àmbit social i 24% en el de la salut. El 16% s'ha sentit discriminat en l'àmbit laboral.

D'altra banda, el 40% dels que sí denuncien les discriminacions, asseguren que no s'han sentit ben atesos. 

L'enquesta revela també que el 80% dels que van participar no coneixen el pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH aprovat el 2020 pel Govern. De fet, en el manifest d'enguany, el Comitè 1D lamenta que el pacte "no és una realitat ni s'ha arribat a implementar".

Per això, torna a reclamar la seva implementació real i que aquesta vagi acompanyada d'una dotació pressupostària adequada i suficient per a la seva culminació, desenvolupament i seguiment. 

Demandes del Comitè

Davant dels resultats de l'enquesta, el Comitè 1-D ha reclamat a les administracions incrementar la informació i la sensibilització, garantir l'accés universal als tractament i les cures i posar més atenció en el benestar social i mental de les persones amb VIH. També ha demanat promoure l'accés a la feina i a les prestacions, a recursos de formació i inserció laboral i a la confidencialitat. 

El Comitè 1D ha lamentat que el model actual d'atenció al VIH està massa fragmentat i centrat en el terreny biomèdic i no tracta amb suficient atenció l'estat mental i social de les persones. Per això ha reclamat polítiques que situïn les persones al centre i que permetin un tractament holístic.

Comparteix

També t'interessarà