El 75% dels catalans creuen que s'han de destinar recursos propis al desenvolupament de països empobrits

ACN
Publicat: 
12-03-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El 75% dels catalans creuen que s'han de destinar recursos propis al desenvolupament de països empobrits
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Cottonbro studio - Pexels)
  • El 75% dels catalans creuen que s'han de destinar recursos propis al desenvolupament de països empobrits
    Peu de foto: 
    Albert Cadanet (ACN)

El 75,4% dels catalans consideren que el Govern han d'assolir l'objectiu internacional de destinar el 0,7% de la Renda Nacional Bruta a polítiques de cooperació al desenvolupament. Això és el que apunta una enquesta elaborada per Sigmados i encarregada pel departament d'Acció Exterior i Unió Europea. Amb 1.600 entrevistes a residents a Catalunya, l'enquesta indica que el 84,2% de la població considera que és important destinar recursos a contribuir al desenvolupament de països empobrits i el 68,9% defensa que aquestes accions milloren la vida de les persones en aquests països, una xifra que suposa un increment de 25 punts respecte a la darrera enquesta realitzada el 2009.

L'enquesta també apunta que les desigualtats i la pobresa i els conflicte armats i la violència són les principals preocupacions de la població, per davant de qüestions com la degradació del medi ambient o la crisi alimentària. Per fer front als reptes globals, el 55,6% dels enquestats creu que la resposta ha de ser tant local com global, mentre el 31,4% defensa que ha de ser només global i l'11,9% només local.

Els resultats també apunten a un increment de la preocupació entre els catalans sobre els països pobres. Un 86,3% dels enquestats diu estar preocupat per la realitat d'aquests països, un increment de gairebé tres punts respecte al 2009. A més, un 69,5% afirmen estar afectats per les desigualtats i les vulneracions de drets humans al món, una xifra superior al 63,4% del 2009.

També augmenta substancialment el nombre de persones que creuen que poden fer alguna cosa per reduir la pobresa i les desigualats. En l'enquesta d'enguany, el 66,8% dels ciutadans creuen que poden prendre accions per fer front a la situació que viuen els països empobrits, 24 punts més que en la del 2009. Entre les mesures, comprar productes de comerç just, fer donacions i canviar els hàbits de consum són les principals accions a les quals apunten els ciutadans.

Desconeixement sobre la cooperació al desenvolupament

L'enquesta també mostra que la població desconeix què és exactament la cooperació al desenvolupament. Més d'un 70% dels enquestats diu no saber-ho, mentre el 38,5% no n'ha sentit mai a parlar. A més, un 42% dels ciutadans reconeix no estar informat sobre el que passa als països empobrits i el 47,3% reconeix no haver sentit mai a parlar sobre l'objectiu del 0,7%. Davant la manca de coneixement, el 94,5% dels enquestats creu que s'hauria de parlar més a les escoles i instituts sobre la pobresa, les desigualtats i les vulneracions de drets humans al món.

Sobre els resultats de l'enquesta, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que "reforcen l'aposta del Govern en la política de cooperació". "Posa en valor el que és un gran consens de país al voltant de la cultura de la política de cooperació al desenvolupament", ha remarcat Serret, tot subratllant que els pressupostos per al 2023 destinen uns 65 milions d'euros a cooperació.

Comparteix

També t'interessarà