El Canal d'Urgell, passejant per les antigues hidroelèctriques de les Garrigues

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
09-09-2021
Actualitzat: 09-09-2021 17:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Canal d'Urgell, passejant per les antigues hidroelèctriques de les Garrigues
    Peu de foto: 
    Foto: Ara Lleida

El territori lleidatà conté diversos llocs on podem sortir a passejar, programar rutes per zones de diferents nivells i fer recorreguts que ens apropen a la història dels nostres avantpassats i com vivien. A la comarca de les Garrigues trobem múltiples llocs plens de tranquil·litat on podem desconnectar. La Ruta del Canal d'Urgell a Les Garrigues és un Racó amb Encant que ens fa reconnectar amb la natura i ens porta a trobar la pau que molts cops la rutina ens pot minvar.

Els primers regs d'aquesta pacífica zona es remunten a l'edat mitjana, on la construcció de séquies van permetre aprofitar la força de l'aigua que es creava amb els desnivells, per generar energia. El canal té un recorregut de 144,2 quilòmetres, comença a la presa del Tossal (Ponts) i acaba al terme de Montoliu de Lleida, on el seu cabal torna al riu Segre. Les aigües de Ponent canalitzades van ser sinònim de progrés al territori, arran de la construcció del canal van derivar altres obres significatives com les quatre séquies, aqüeductes, sifons, salts, túnels i casetes. Construccions que van ser molt útils durant l'època i que avui dia algunes d'elles continuen funcionant.

Les aigües que bateguen en aquest canal t'acompanyen al llarg de la ruta per la comarca de Les Garrigues. El trajecte que t'oferim transcorre a la part final del Canal d'Urgell, on trobarem part de les construccions més emblemàtiques. El recorregut és circular i es pot començar des de Juneda o bé des de les Borges Blanques. L'itinerari familiar té un grau de dificultat molt baix i es pot fer caminant o amb bicicleta.

Foto: Turisme Garrigues

La ruta de 18 quilòmetres en total, comença a la part Nord de la comarca de Les Garrigues, lloc que gaudeix del reg de les aigües del canal, a la quarta séquia. El primer que trobaràs és l'arbreda del Salt Desfet i la Primera Màquina, que es va construir per reduir la velocitat de l'aigua i generar electricitat. Aquest fet resulta tot un atractiu perquè, segons la història, els junedencs i junedenques no es van assabentar de l'oportunitat d'aprofitar els salts de l'aigua per generar electricitat fins que alguns no van anar a l'Exposició Universal de París l'any 1889. A més, el paisatge es completa amb les runes dels edificis on hi havia les turbines que generaven l'electricitat.

Si continues caminant i gaudint de la magnífica composició que conformen els arbres, el sender i el canal, trobaràs els Nous salts, on actualment hi ha una central elèctrica molt petita i seguidament, una zona reservada per fer un descans. Portar beguda, àpats i fruita resulta ideal per poder romandre una estona en aquest paratge natural a prop del canal.

Foto: Turisme Garrigues
Foto: Turisme Garrigues

Seguint la "banqueta" –el terme s'utilitza pels locals per definir el sender que voreja el canal- arribaràs a la zona del Collet, on hi ha una caseta que abans era una fàbrica de paper que funcionava amb energia hidràulica. En aquest punt també trobaràs elements significatius com el desviament del cabdal cap a la quarta séquia mitjançant un sistema de comportes automàtiques. Petits tresors conservats que fan que es mantinguin vives algunes d'aquestes construccions de l'antiguitat.

El camí ens portarà a la capital de la comarca, les Borges Blanques i a partir d'aquest punt, començaràs el recorregut sud on la part límit de la zona de reg i el secà creen un paisatge ple de contrastos. Molt a prop es troba la Font Vella, que abans era una fàbrica tèxtil i avui dia és una granja que forma part de la capella de Sant Cristòfol i al juliol celebra una romeria.

Foto: Turisme Garrigues

Continuant per la "banqueta" del canal, més endavant trobaràs la Caseta del Tei que va ser construïda per controlar l'aigua a mesura que construïen la xarxa de reg. D'aquesta manera, es va poder distribuir equitativament un bé essencial i escàs com l'aigua. L'antic ofici de canaler va sorgir d'aquest control i les casetes se situaven en llocs estratègics on es podia controlar el bon ús de l'aigua a la xarxa de reg. Actualment les casetes estan deshabitades i s'ha construït un embassament que regula l'eficiència del canal al tram final, desplaçant la coneguda feina del canaler.

Un cop arribis a aquest punt, a pocs metres tornaràs a estar a Juneda, on acaba la Ruta del Canal a les Garrigues. Un circuit ple d'història que ens allibera la ment amb la frescor de la natura. Aquest paratge ens permet recordar els nostres avantpassats mentre gaudim del so de l'aigua. Deixa't atrapar per l'encant d'aquest racó i anima't fluir com l'aigua del Canal d'Urgell a Les Garrigues.

Comparteix

També t'interessarà