El cost econòmic del càncer de mama: la toxicitat financera de la malaltia

LLEIDA.COM | Maria Lozano
18-10-2021
  •  El cost econòmic del càncer de mama: la toxicitat financera de la malaltia
    Peu de foto: 
    Foto Associació Contra el Cáncer

El càncer de mama és la proliferació sense control de les cèl·lules mamàries que acaben convertint-se en cèl·lules canceroses. Aquestes acostumen a formar un tumor que es pot veure en una radiografia o fins i tot es pot palpar. Tot i que la majoria de les persones que el pateixen són dones, els homes també poden contraure càncer de mama, però és poc freqüent.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones a occident. De fet, és el segon en qüestió d'incidència a l'Estat Espanyol, després del càncer de pulmó. Així i tot, una persona que pateix càncer de mama té un 90% de possibilitats de sobreviure.

Conviure amb el càncer és sinònim d'hospitalització, les operacions, la medicació i la possible extirpació d'un pit, a més de  lluitar cada dia per salvar la teva vida; el qual no és gens fàcil. I a més li has de sumar el cost econòmic que s'afegeix al cost humà i emocional que té tenir un càncer.

Quin cost té patir càncer de mama?

"L'Associació Contra el Cáncer" va fer un estudi l'any passat amb l'objectiu de visibilitzar el cost econòmic que pateixen les pacients del càncer de mama i les seves famílies. És a dir, des del cost que suposa el tractament i teràpies, fins a possibles dificultats laborals que pateixen les pacients.

Primerament, parlarem del cost mèdic que té el tractament per al tractament. Aquest es divideix en tres tipus:

  • La despesa mèdica com a tal, ja sigui per complementar a la sanitat pública o per l'espera que pot generar aquesta última. Així doncs, l'hospitalització, les proves i el tractament tenen un gran cost si fem ús de la sanitat privada. Així, la mitjana del cost per família són uns 3.590 € en aquest apartat, però el cost és molt divers. Mentre que hi ha famílies que no han gastat ni un euro perquè sempre han acudit a la sanitat pública, altres s'han gastat més de 5.000 euros perquè han acudit a la sanitat privada.
  • Els serveis generats per la rehabilitació de la persona afectada, com nutricionistes, psicòlegs, fisioteràpies entre d'altres professionals. La mitjana de despeses d'aquests serveis pugen fins a 722 € per persona o família.
  • El cost generat pel transport i l'allotjament de la pacient i sovint dels seus acompanyants, es calcula que augmenta fins a 1.737 €.

La despesa de la farmàcia i parafarmàcia també és elevat. Pràcticament el total de les entrevistades de l'estudi han assumit aquest cost, que ascendeix fins a uns 2.283 €. Aquests es divideixen en fàrmacs com protectors d'estómac o medicació contra el dolor i serveis de parafarmàcia com l'ús de cremes o protectors solars.

També se li han de sumar els objectes que van destinats a facilitar la vida diària de les pacients, com per exemple les pròtesis mamàries, sostens adaptats o les perruques, a més de les adaptacions que calgui fer a la casa de la pacientper viure el dia a dia amb la malaltia. Aquest cos suposa de mitja uns 896 €.

El càncer de mama és una malaltia que quasi exclusivament la pateixen les dones, per tant hem d'afegir un component de perspectiva gènere. Moltes de les pacients abans de ser diagnosticades es feien càrrec de tasques de la família i la casa, cosa que no poden fer un cop apareixen els primers símptomes i comencen el tractament. Per tant, és possible que algú de fora la família s'ocupi d'aquestes feines, que suposen una despesa fins a 2.473 € de mitjana.

Però això no és tot, l'estudi afirma que un 24% de les pacients han perdut el seu lloc de treball, i un 68% han perdut dies de feina. A més, un 27% de les persones que s'encarreguen de tenir cura de la pacient, siguin del seu entorn familiar o no,  també han hagut d'agafar dies lliures.

Hem de remarcar, com he esmentat abans, les dificultats de tenir aquest tipus de càncer. La duresa del tractament i les seqüeles psicològiques d’aquest i de la malaltia fan que aquesta etapa no sigui gens fàcil per les pacients i les famílies. Les despeses econòmiques a més, suposen un altre maldecap que moltes famílies sense recursos no es poden permetre. Aquest dimarts és el dia Internacional del Càncer de Mama, i des de LLEIDA.COM volem visibilitzar a aquelles pacients que cada dia ho donen tot superar la malaltia.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?