El Galacticat es reivindica com un actor important en la industria cinematogràfica de Ponent

REDACCIÓ
Publicat: 
01-07-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Galacticat es reivindica com un actor important en la industria cinematogràfica de Ponent
    Peu de foto: 
    Foto: Gianni Cattoni Burgués (@chaoticph).

El Galacticat, el Festival de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent, que està tenint lloc des del 26 de juny i fins al 2 de juliol a Tàrrega, ha tingut avui una de les jornades més intenses dels seus 10 anys d'història, amb la celebració de la seva gala inaugural, l'organització de la trobada 'Territori indústria' i una projecció teatralitzada de 'L'Exorcista' (1973) als Cinemes Majèstic de la capital de l'Urgell.

Abans de l'inici de la gala, l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha destacat davant dels mitjans de comunicació que “és un luxe tenir a Tàrrega un festival com el Galacticat, el qual ha arribat a la seva desena edició amb unes grans espectatives de creixement i de reconeixement internacional”. Pijuan, també ha agraït els esforços del certamen per “no només ser un festival que projecta cinema, sino que també crea xarxa amb la indústia i amb la ciutat”, en aquest sentit, l’alcaldessa de la capital de l’Urgell ha destacat la Trobada de Talent de demà, el ‘Territori Indústria’ que s’ha celebrat aquest matí i la col·laboració del Galacticat amb el Taller d'Arts Escèniques de Tàrrega (Cruma).

En aquest sentit, Ramon Bochaca, director del Galacticat, ha volgut agraïr la col·laboració de l'Ajuntament en l'organització d'aquesta edició del Festival, que ja és la desena. "El Galacticat, de mica en mica, s'ha consolidat com un dels referents dins el circuit de festivals de la Península Ibèrica. Enguany, hem rebut centenars de propostes de films que volien venir al festival i, finalment, hem aconseguit elaborar una projecció amb grans referents nacionals i internacionals". En aquest sentit, Bochaca també ha assenyalat la presència de més d'una desena de directors, productors i guionistes d'arreu del món que aquests dies passen per Tàrrega a presentar els seus projectes.

Després de la gala, es projectarà la pel·lícula australiana ‘Violett’, un thriller psicològic ambientat en el poble rural de Miles, on una sèrie de desaparicions han provocat el caos i la desesperació de tots els veïns.

Èxit del primer 'Territori Indústria'

Aquest divendres, també ha tingut lloc la trobada 'Territori Indústria' a la Cambra de Comerç de Tàrrega. La jornada, organitzada dins la programació del Galacticat, ha volgut abordar quin paper tenen les Film Commissions i què suposa, amb els números a la mà per a un territori, província, comarca, municipi o equipament, beneficiar-se de la seva participació en la indústria cinematogràfica a través dels rodatges.

En l'acte, hi han intervingut Montserrat Bergés, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Carlota Guerrero, responsable de la Catalunya Film Commission i Sílvia Coll, responsable de comunicació, turisme i cultura de l'Ajuntament de Torre de Capdella. Des de l'organització, s'han mostrat molt satisfets per la bona acollida d'aquesta primera edició del 'Territori Indústria', la qual ha comptat amb la presència de més d'una vintena d'empresaris, responsables de festivals, alcaldes i regidors de diversos municipis de la demarcació de Lleida.

Presència internacional i projecció teatrealitzada de ‘L’Exorcista’

El gruix de la programació d’avui del Galacticat ha tingut lloc als emblemàtics Cinemes Majèstic de Tàrrega, on durant tot el dia s’han projectat vuit llargmetratges i documentals i uns 15 curtmetratges.

A la Sala A del Majèstic, en motiu del 50 aniversari de ‘L’Exorcista’ (1973), que enguany és el ‘leitmotiv’ del Galacticat, s’ha fet una projecció teatralitzada del film, en col·laboració dels alumnes del Taller d'Arts Escèniques de Tàrrega (Cruma), els quals han fet que el públic deixés anar més d’un esglai durant la pel·lícula, no només pel que veien a la pantalla, sinó per l’actuació i les sorpreses que els tenien preparats els actors.

La Sala B també ha acollit aquest divendres una sessió de preguntes i respostes entre el públic assistent i els directors Mark Solter i Jeffrey Gane (‘Fear Abides’, ‘Nightly Glistens’), Paolo Gaudio (‘The Black reCat’), Sergey Bataev (‘Renaissance’, ‘Year 20’…) i la productora Heather Brittain (‘Victim Number 6’).

‘Trobada de Talent’ i activitats paral·les

Aquest dissabte també serà un dia intens a Tàrrega, ja que el Galacticat organitza la segona ‘Trobada de Talent’: Una reunió on 12 directors i guionistes presentaran els seus projectes a productores i distribuïdores del món del cinema per mirar de tirar-los endavant. Entre les empreses productores i distribuïdores confirmades fins al moment, hi ha la distribuïdora de ‘As Bestas’, A Contracorriente Films, així com les productores Alhena Producciones, Benecé, Blooper Producciones, Calabaza Films, Caviar Films, Cineworld, Cocofilms, el Cañonazo, Galápagos, Gold Tower, Oberon Media i The Other Side, entre d’altres. Totes elles es reuniran a Tàrrega amb els 12 candidats. També en el marc de la 'Trobada de Talent', els responsables del festival organitzaran una visita als productors, guionistes i directors per diferents indrets de la ciutat de Tàrrega per tal de mostrar-los possibles escenaris per enregistrar-hi cinema.

A més, en motiu de la seva X edició, el Galacticat ha preparat un seguit d’activitats paral·leles i projeccions especials al llarg de tota la setmana. La terrassa de l’Ateneu, la plaça la Bassa, la plaça Sant Antoni, l’Avinguda Catalunya i la plaça de les Nacions sense Estat acolliran diverses projeccions de curtmetratges i cinema a la fresca, totalment gratuïtes.

El Teatre Ateneu també acull la presentació de diversos llibres i conferències relacionades amb el món de les possessions demoníaques i el cinema fantàstic i de terror. També el Cinema Majèstic acollirà dissabte a les 21.00 h la projecció del documental ‘El padre Amorth y el diablo’ i una conferència de Teresa Porqueras, escriptora especialitzada en satanisme i exorcismes.

Aquesta mateixa nit de dissabte, des de les 22.00 h i fins ben entrada la matinada, els carrers de Tàrrega acolliran la ‘Survival Zombie’, una gimcana de gran format on els participants hauran de sobreviure a una invasió zombie inspirada en la pel·lícula ‘REC 3’ (És necessària inscripció prèvia en aquest enllaç: https://zombies.es/es/events/survival-zombie-tarrega-rec3

En aquesta desena edició, el concert de clausura anirà a càrrec de Tubular Tribute, banda homenatge al disc ‘Tubular Bells’ de Mike Oldfield, que compleix 50 anys i que va servir de banda sonora de ‘L’Exorcista’.

La Mostra de Cinema Fantàstic i Terror de Ponent està coorganitzada per l’Associació Galacticat, l’Ajuntament de Tàrrega i Tàrrega Cultura i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Diputació de Lleida, el Catalunya Film Festival, l’Oficina Semat Data (OSD) i l’Obra Social ”la Caixa”.

Comparteix

També t'interessarà