El gall fer dels Pirineus, amenaçat pels medicaments veterinaris

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
10-01-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El gall fer dels Pirineus, amenaçat pels medicaments veterinaris
    Peu de foto: 
    Exemplar de mascle ©Javier Montes

Un estudi liderat per Olga Nicolás, doctoranda de la Universitat de Lleida (UdL), publicat a la revista Ecotoxicology and Environmental Safety, revela que el gall fer dels Pirineus (Tetrao urogallus aquitanicus), una espècie en perill d'extinció, està exposat a residus de medicaments veterinaris presents al seu entorn. Aquesta exposició podria tenir efectes subclínics i crònics, fins i tot comprometre la reproducció d’aquestes aus, tot i que caldran més investigacions per confirmar-ho.

La recerca, amb participació d’investigadors del Centre d'Investigació en Sanitat Animal (CISA, INIA-CSIC), l'Institut Pirinenc d'Ecologia (CSIC), la Universitat de Múrcia i tècnics de la Generalitat i del Conselh Generau d'Aran, ha detectat residus de cinc antibiòtics i antiparasitaris (ciprofloxacina, enrofloxacina, florfenicol, tetraciclina i ivermectina). Aquests residus, presents a les femtes del bestiar, poden ser absorbits per plantes i insectes que formen part de la dieta del gall fer.

L'equip ha treballat en cinc boscos del Pallars Sobirà i la Val d'Aran, recollint gairebé 100 mostres d'excrements de gall fer, femtes d'ungulats domèstics, insectes (formigues vermelles) i baies (nabius). El 20% de les mostres analitzades contenien residus farmacèutics, sent la ciprofloxacina la més freqüent i amb concentracions més altes. Aquests compostos podrien alterar la microbiota intestinal del gall fer i afavorir la selecció de bacteris resistents. A més, l’ivermectina redueix la biomassa d'insectes, minvant la disponibilitat d’aliments essencials per als pollets.

Encara no es coneixen els efectes directes d'aquesta exposició en el gall fer, però estudis en pollastres domèstics alerten d’efectes tòxics en embrions i reducció en l’eclosió de pollets. Per això, els investigadors insisteixen en la necessitat d’ampliar la recerca per avaluar els impactes a llarg termini sobre la salut i la reproducció de l’espècie.

Aquestes dades subratllen la urgència de millorar les accions de gestió i conservació del gall fer dels Pirineus, limitant l’exposició als residus farmacèutics i protegint un hàbitat cada vegada més amenaçat per les activitats humanes.

Comparteix

També t'interessarà