El govern anuncia la gratuïtat del 061 entre les mesures per combatre la crisi del coronavirus

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
12-03-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El govern anuncia la gratuïtat del 061 entre les mesures per combatre la crisi del Coronavirus
  • El govern anuncia la gratuïtat del 061 entre les mesures per combatre la crisi del Coronavirus
  • El govern anuncia la gratuïtat del 061 entre les mesures per combatre la crisi del Coronavirus
  • El govern anuncia la gratuïtat del 061 entre les mesures per combatre la crisi del Coronavirus

El número 061 de CatSalut Respon el forma un equip de més de 200 professionals entre metges, infermers i tècnics que ofereixen atenció sanitària no presencial i proporcionen consell i informació de salut. La ciutadania hi pot realitzar tràmits administratius i resoldre dubtes de salut. Si és necessari, els professionals poden adreçar al pacient al centre de salut més adient o bé activar un metge a domicili, una ambulància o un helicòpter medicalitzat del SEM per atendre'l.

La trucada a aquest número fins al moment tenia un cost, ja que no es tracta d'un telèfon d'emergència, sinó d'un servei de consulta. El preu de trucada al 061 variava segons l'operador contractat i es facturava per segons. El cost estàndard era de 0,0650 euros + IVA per l'establiment de la trucada i 0,0115 euros + IVA per cada minut, de dilluns a divendres laborables, de 8 a 18 h, i 0,0040 euros + IVA per a la resta.

Fa pocs dies, la Generalitat recomanava als catalans que podien sospitar de patir coronavirus, informar-se a través del telèfon d'atenció sanitària abans d'anar a urgències. Una mesura per evitar col·lapsar els ambulatoris o infectar altres pacients.

Avui al matí, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha comparegut al Palau de la Generalitat juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers de Treball, Chakir El Homrani, i Empresa, Àngels Chacón, per anunciar un paquet de mesures per anticipar una resposta davant la crisi provocada per la pandèmia. Entre aquestes, la gratuïtat del 061, com a nova mesura per atendre als possibles infectats pel coronavirus. El Govern ha especificat que les tarifes que es pagaven quan es trucava al 061 les cobraven les operadores. A partir d'ara, el cost de trucar al 061 l'assumeix la Generalitat.

Una altra mesura que ha pres el Govern de Catalunya per combatre la crisi del coronavirus ha estat de tipus financer, amb l'obertura d'una línia de crèdits de l'Institut Català de Finances (ICF), que ha concretat que serà "una línia de préstecs de 1.000 milions d'euros" que s'obre amb l'aval de l'ICF i l'empresa Avalis. L'objectiu d'aquesta mesura, ha explicat Aragonès, és arribar a 4.000 petites i mitjanes empreses que puguin resultar afectades per la crisi del coronavirus "les mesures han de dotar de liquiditat les empreses i mantenir el màxim de llocs de treball".

Aragonès anunciava també la flexibilització del fons de contingència, per poder fer front a algunes necessitats que tindran els departaments més afectats, sobretot en l'àmbit de la salut, on "probablement caldrà posar recursos addicionals".

Per altra banda, Àngels Chacón, anunciava una mesura de tipus fiscal, adreçada a ajudar directament el sector turístic -"el més afectat", com ha reconegut la consellera Chacón-: una moratòria de la taxa turística: el pagament de la quota de l'abril s'ajorna fins al mes de setembre.

També la suspensió de les campanyes actuals de promoció turística. Afirmava que es tracta de poder "reaccionar" de manera segmentada, amb "micro accions", ha dit Chacón, "en aquells mercats on detectem que ràpidament es pot recuperar la vinguda de turistes" i, per tant, sigui útil promocionar-s'hi.

Per últim, Chacón ha volgut donar un missatge de calma i tranquil·litat sobre l'abastiment de productes de consum quotidià: "Tenim una xarxa d'establiments que garanteix l'abastiment d'aliments i articles de primera i segona necessitat."

Comparteix

També t'interessarà