El govern d'Aran insta l'Estat a modificar els criteris per definir les àrees tensades en matèria d'habitatge

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
20-01-2024
Actualitzat: 20-01-2024 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El govern d'Aran insta l'Estat a modificar els criteris per definir les àrees tensades en matèria d'habitatge
    Peu de foto: 
    CGA

El preu del lloguer s'ha doblat en només un any i se situa en 788,64 euros de mitjana segons l'Incasòl


El Ple del Conselh Generau d'Aran ha aprovat una declaració institucional, amb els vots a favor del grup d'Unitat d'Aran i els vots en contra de Convergència Aranesa, perquè l'Estat modifiqui els criteris per catalogar les àrees tensades en matèria d'habitatge. El preu del lloguer a l'Aran s'ha doblat en només un any i ja se situa en 788,64 euros de mitjana segons les dades de l'Incasòl del desembre passat, fet que suposa un increment del 34,4% respecte del trimestre anterior. La situació de la falta d'habitatge públic i l'existència d'un mercat desregulat conformen un entorn d'especulació, segons el govern aranès. Un estudi ha determinat que només un 38% de l'habitatge existent a l'Aran es destina a habitatge oficial.

"L'accés a un habitatge digne i assequible és una qüestió que reclama accions urgents al nostre territori davant de la dramàtica situació que vivim", ha manifestat la síndica d'Aran, Maria Vergés.

En aquest sentit, la síndica ha explicat que "amb l'objectiu de contribuir a la resolució d'aquest problema, el Conselh Generau d'Aran treballa de fa ja un temps en el Pla de l'Habitatge d'Aran" i ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya el traspàs de l'àmbit competencial que en matèria d'habitatge li reconeix la Llei de Regim Especial.

En la declaració institucional aprovada aquest divendres, elaborada pel govern aranès, assenyala que un "dels grans entrebancs" perquè les diferents administracions competents puguin impulsar actuacions de millora en aquesta qüestió és el fet que els criteris que utilitza l'Estat per assenyalar els "municipis tensionats" no incorporin aquells territoris que, per motius de caràcter turístic, tenen limitat l'accés a l'habitatge a col·lectius vulnerables, i especialment la joventut i treballadors, com és el cas de la Val d'Aran. Per aquest motiu se sol·licita que l'Estat revisi el marc de reconeixement de la tipologia de "municipis tensionats" perquè estiguin inclosos aquells que pel seu caràcter turístic han limitat l'accés a l'habitatge a col·lectius vulnerables.

Aquesta declaració es farà arribar al govern de l'Estat, a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments de la Val d'Aran.

Comparteix

També t'interessarà