El Govern demana a l'Estat més trens Avant entre Lleida i Barcelona
El Govern ha iniciat converses amb el Ministeri de Transports per incrementar les freqüències i places dels trens Avant que connecten Lleida i Barcelona. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha afirmat al Parlament que l’executiu és conscient de les "mancances" del servei actual, assenyalades per usuaris i entitats, i ha reconegut que les millores introduïdes l’octubre passat "es mostra insuficient". La prioritat, segons ha indicat, és reforçar les connexions cap a Barcelona i cap a l’Aragó.
Durant la sessió parlamentària, la diputada d’ERC Montse Bergés ha exposat que la manca de places fa que molts viatgers no puguin reservar seients, fet que "dificulta la planificació de viatges i complica la vida de les persones". Bergés ha comparat les dades de la línia Lleida-Barcelona amb la de Toledo-Madrid, que compta amb una capacitat setmanal gairebé tres vegades superior. A més, ha reclamat un increment fins als 15 trens diaris i unes 45.000 places setmanals, d’acord amb un informe de CCOO.
ERC també ha demanat que les connexions ferroviàries incloguin les rutes Lleida-Montblanc i Lleida-Montsó, amb set circulacions diàries per sentit. Aquesta ampliació permetria donar servei a 28.000 persones a la Franja i a 7.500 a Almacelles i Raïmat. Paneque ha coincidit que "la xarxa de Rodalies Lleida no pot ser completa sense les connexions cap a l'Aragó" i ha explicat que es mantenen converses per recuperar el quart tren diari amb Saragossa, tot destacant que el govern aragonès també hauria de contribuir econòmicament.
La consellera ha recordat que Ferrocarrils de la Generalitat ja gestiona dues línies de Rodalies Lleida i que a mitjans de 2026 assumirà les línies RL3 i RL4. La demanda d’usuaris a aquestes dues últimes ha augmentat un 25%. A finals de 2025 es preveu la incorporació del primer dels quatre nous trens fabricats per Stadler, amb una inversió total de 40 milions d’euros i un cost de manteniment de 19 milions en 15 anys. FGC també es farà càrrec de les estacions, amb l’objectiu de millorar l’entorn per a les persones usuàries, i s’ha acordat amb Adif la construcció d’una nau de manteniment per valor de més de 9 milions d’euros.
En relació amb la xarxa d’autobusos, Paneque ha informat que la nova estació de Lleida entrarà en funcionament el primer trimestre de 2026, amb una inversió de 44 milions d’euros. També està prevista la inauguració pròxima de l’estació de Tàrrega i s’està reestudiant el projecte d’Almacelles. Aquests equipaments formaran part d’un sistema de mobilitat intermodal que inclourà serveis ferroviaris i per carretera.
Davant el venciment de les concessions de transport per carretera previst per a 2028, ERC ha proposat ampliar el servei de transport a demanda a diverses comarques i millorar l’accés als centres educatius. Paneque ha remarcat que les noves freqüències prioritzaran les línies que connectin amb equipaments sanitaris i educatius i ha anunciat una inversió de 4 milions d’euros, tot i advertir que "no podem atendre totes les demandes que tenim al territori en aquests moments".
Pel que fa a les infraestructures viàries, es preveu iniciar la implantació del sistema de carrils 2+1 a la C-12, entre Alfés i Lleida, amb un pressupost de 14 milions d’euros. Posteriorment s’abordarà el tram entre Alfés i Alcanó i altres punts de les vies C-14, L-311, L-310 i C-26. L’objectiu és reduir la sinistralitat en trams amb alta incidència de xocs frontals.
ERC ha demanat l’acceleració del conveni amb els municipis de les Garrigues Altes per impulsar l’eix transversal, així com l’execució del projecte d’autovia a la C-13 entre Lleida i Balaguer i la construcció de l’enllaç de l’AP-2 a Castelldans. Paneque ha informat que aquests temes es troben en fase de treball i estudi.