El Monestir de Vallbona acull el cicle "La Pedra Parla", una aposta musical d'alta qualitat

REDACCIÓ
Publicat: 
02-08-2022
Actualitzat: 02-08-2022 9:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Monestir de Vallbona acull el cicle "La Pedra Parla", una aposta musical d'alta qualitat
    Peu de foto: 
    Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona serà per setena vegada aquest cap de setmana la seu del cicle exclusiu ‘La Pedra Parla’, una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts (dos el dissabte i un el diumenge). Es tracta d’una proposta artística que valora el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister, el Monestir de Santa Maria de Vallbona, fundat el segle XII i considerat una de les joies del gòtic religiós català.
 
El cicle musical està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges i està pensat perquè pugui conviure amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. La iniciativa vol potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments. L’edició 2022 de ‘La Pedra Parla’ centralitza els seus concerts al claustre del monestir i consta de tres actuacions (dues el dissabte i una el diumenge). A més, les persones assistents als concerts del dissabte podran descobrir un any més una part del monestir no accessible al públic: el Pati dels Horts. Es tracta d’un espai privat on se servirà un refrigeri entre la primera i la segona actuació per un preu de 12 euros. Els tiquets es podran adquirir a la recepció del monestir.
 
Les guitarres d’Enrike Solinís, ‘Ars Lachrimae’, amb obres de Bach, Dowland, Mudarra o Vissé, entre altres, donaran el tret de sortida al cicle aquest dissabte 6 d’agost a les 18.30 hores al claustre. En aquest mateix espai, a les 21.30 hores, es podrà escoltar l’òpera ‘Acis i Galatea’ de Händel. L’obra estarà interpretada per Maria Hinojosa (Galatea), Jorge Morata (Acis), Aurora Peña (Damon), Elías Arranz (Polifem), acompanyats de l’orquestra Ensemble Contratemps. La direcció d’escena anirà a càrrec d’Albert Arribas i el contratenor i també director artístic del cicle, Jordi Domènech, serà l’encarregat de la direcció musical.

La setena edició d’aquest cicle es clourà amb Tangos de Piazzolla’ a càrrec de Les Mademoicelli, un quartet de violoncels format per Andrea Amador, Irma Bau, Anna Costa i Amaia Ruano. Aquest tercer i últim concert tindrà lloc l’endemà diumenge 7 d’agost a les 12.30 hores al mateix claustre del Monestir de Santa Maria de Vallbona. 

‘La Pedra Parla’ cita obligada de l’estiu

Pel cicle, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió i l’Ensemble O vos Omnes; grups de cambra com ara Alart Quartet, Quartet Teixidor i La Galanía; i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Lina Tur, Josep Colom i Albert Guinovart; els cantants Raquel Andueza i Marta Mathéu, l’actriu i cantant Anna Moliner, l’organista Juan de la Rubia, entre d’altres.
 
El Monestir de Santa Maria de Vallbona, escollit l’any 2018 com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.
 
El cicle de concerts La Pedra Parla forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa d’estiu que cada any organitza, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a través d’iniciatives culturals ben diverses. A les comarques de Lleida programa a Vallbona de les Monges, El Cogul i Bellpuig.

Venda d’entrades i allotjament

Les entrades i abonament al cicle es poden adquirir en línia a www.codetickets.com
El preu de les entrades va de 22 a 25 €. L’abonament per als 3 concerts és de 50 € i l’entrada per als menors de 12 anys és gratuïta. Els estudiants de música tenen 2 entrades al preu d’una.
Els tiquets per al refrigeri es poden adquirir a la recepció del monestir per 12 €.
 
Els interessats en allotjar-se poden adreçar-se a l’Hostatgeria del Reial Monestir, on poden fer la seva reserva, de dilluns a divendres de 10.00 a 12.00 h trucant al telèfon 618 876 004 o adreçant-se al correu electrònic: hostatgeria@monestirvallbona.cat i també al Hotel Balneari Oca Rocallaura, 973330632, www.ocahotels.com/hoteles/hotel-balneario-oca-rocallaura, a Rocallaura.

Comparteix

També t'interessarà