El Palau d'Anglesola rep un ajut d'1,5 M€ per projectes d'eficiència energètica i mobilitat sostenible

REDACCIÓ
Publicat: 
24-04-2023
Actualitzat: 25-04-2023 9:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Palau d'Anglesola rep un ajut d'1,5 M€ per projectes d'eficiència energètica i mobilitat sostenible
    Peu de foto: 
    Subdelagació del govern espanyol a Lleida
  • El Palau d'Anglesola rep un ajut d'1,5 M€ per projectes d'eficiència energètica i mobilitat sostenible
    Peu de foto: 
    Subdelagació del govern espanyol a Lleida

El Palau d’Anglesola rebrà un ajut de 1.528.140 euros per desenvolupar projectes relacionats amb l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible dins el municipi. L’ajut concedit forma part del  programa DUS 5000, adreçat a municipis de repte demogràfic, és a dir, amb una població inferior a 5.000 habitants. El programa el gestiona el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) i està finançat amb fons europeus Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Govern d’Espanya.

Acompanyat per l’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balsells, el subdelegat ha conegut els diversos projectes que el municipi durà a terme com ara la reforma en tancaments, envoltants tèrmics, instal·lacions fotovoltaiques i d’aerotermia en el pavelló poliesportiu i l’edifici consistorial, així com en d’altres equipaments municipals com el Casal d’Entitats o l’Escola Sant Roc. L’ajut concedit també inclou actuacions en matèria de mobilitat sostenible relacionades amb la pacificació del trànsit en el municipi, els vehicles elèctrics d’ús municipal i l’habilitació d’un carril bici per facilitar l’accés a l’escola amb bicicleta.

El subdelegat ha volgut posar en valor el Programa DUS 5000 en petits municipis com el Palau d’Anglesola “perquè permetrà tirar endavant projectes rellevants per al municipi en qüestions tant importants com l’eficiència i l’estalvi energètic, a més a més d’introduir mesures que aposten per una mobilitat més sostenible de la que, sens dubte, es beneficiaran els veïns”.

L’ajut ara concedit al Palau d’Anglesola se suma als més de 35 projectes d’energia verda en 30 municipis lleidatans que ja s’han resolt de forma favorable dins la convocatòria d’ajuts del programa DUS 5000. L’IDAE continua immers en la tasca d’avaluació de les sol·licituds presentades per part dels ajuntaments i ens locals.

Visita a finques de fruiters i de cereals dels Alamús

Posteriorment, el subdelegat José Crespín ha visitat finques de fruiters i de cereals situades en el terme municipal dels Alamús coincidint amb l’anunci fet la passada setmana per la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell en relació al tancament del regadiu en el Canal Principal a partir de demà,  dimarts 25 d’abril, com a conseqüència de la situació hídrica actual.

Crespín ha compartit amb el propietari de la finca i cap de la sectorial de fruita dolça del sindicat agrari JARC, Sergi Balué, i amb Jaume Salvia, la preocupació existent per la sequera que pateixen les Terres de Lleida, en especial la Conca del Segre, i la conseqüent manca o reducció de producció agrícola de cereals, fruita i vegetals. En aquests sentit, el subdelegat ha recordat, tal com ja va explicar el passat divendres a Fraga el ministre d’Agricultura, Luis Planas, que “el Govern d’Espanya està estudiant, analitzant i treballant en les mesures que adoptarà properament per fer front a aquesta situació excepcional que han de permetre i ajudar a consolidar la posició capdavantera del nostre potent sector agroalimentari”.

En el decurs de la visita, Crespín també s’ha referit al programa d’inversions estatal per a la modernització de regadius dotat amb 2.130 milions d’euros, 1.255 dels quals a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència,  com “una necessitat de futur per un regadiu més sostenible i eficient que aporti més estabilitat i garantia a la producció agroalimentària”.

Comparteix

També t'interessarà