El programa Sempre Acompanyats atén més de 180 persones grans en situació de soledat a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
02-10-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El programa Sempre Acompanyats atén més de 180 persones grans en situació de soledat a Lleida
    Peu de foto: 
    foto d'arxiu: Pixabay

El programa actua als barris de Balàfia i l’Escorxador i ha iniciat l’acció «La soledat no es veu, se sent» per sensibilitzar la societat sobre aquest fenomen


El programa Sempre Acompanyats ha atès des de principis d’enguany 181 persones a Lleida. La Fundació ”la Caixa”, amb la col·laboració de la Paeria i de la Creu Roja, desenvolupa aquest programa als barris de Balàfia i de l’Escorxador. A Catalunya, l’atenció s’ha fet a prop de 800 persones grans, mitjançant una metodologia innovadora i en constant evolució juntament amb la comunitat i les administracions.

La missió del programa Sempre Acompanyats és posar al centre les persones grans en situació de soledat, com a subjectes actius del seu procés d’envelliment, i acompanyant-les en la cerca d’una vida plena per mitjà del foment de les seves relacions de benestar i suport. Així mateix, el programa busca la implicació de la ciutadania i l’entorn comunitari per construir aliances i treballar en xarxa. Tot això, amb la finalitat de sensibilitzar la ciutadania i minimitzar les situacions de soledat de la gent gran.

Els carrers com a altaveu de la soledat no desitjada de gent gran

Amb la finalitat de sensibilitzar la societat sobre el fenomen de la soledat, s’ha posat en marxa l’acció “La soledat no es veu, se sent”, que per mitjà de missatges i imatges situats a diferents punts d’aquestes ciutats fa visible el sentiment d’aïllament que viuen milions de persones grans a casa seva.

A més, amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre), hi ha previstes diferents accions de sensibilització que donen valor a la importància de les relacions socials i fan visible la soledat com un repte de la nostra societat en un doble sentit: pot afectar tothom, independentment de l’edat, i, a la vegada, cadascú pot aportar el seu granet de sorra per millorar la vida de les persones del seu entorn que senten soledat.

Activitats a Lleida

En el marc del Programa Sempre Acompanyats, la Biblioteca Pública de Lleida s’adhereix a la campanya de sensibilització amb la mostra de fons “La soledat no es veu, se sent”, que se celebra de l’1 al 31 d’octubre. La mostra està adreçada a tot tipus de lectors i ofereix diferents formats: llibres, contes, revistes i pel·lícules. A més, el dia 5 d’octubre, a les 11 h, la biblioteca acollirà la Taula Rodona “La soledat no es veu, se sent”, que han promogut les tres institucions vinculades, la Fundació “la Caixa”, Creu Roja Lleida i la Paeria.

Aquestes activitats són una mostra de les diferents actuacions que s’impulsen durant l’any per sensibilitzar, detectar persones en soledat i teixir aquesta xarxa de suport i de relacions, amb la col·laboració sempre del teixit associatiu i de les institucions locals. Per exemple, aquest estiu s’han impulsat accions que han tingut gran acollida dirigides a la gent gran que es quedava sola durant les vacances.

A més, el programa Sempre Acompanyats ha llançat 12 converses en format àudio amb gerontòlegs i psicòlegs experts que aborden des de diferents perspectives les claus per comprendre la soledat posant l’accent en la prevenció i en les eines per a l’empoderament. També ha editat un glossari participatiu per afrontar “l’edatisme”.

Comparteix

També t'interessarà