El que no sabem sobre l'obesitat, una malaltia infradiagnosticada i contagiosa

REDACCIÓ
Publicat: 
15-03-2018
Actualitzat: 19-04-2018 9:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El que no sabem sobre l'obesitat, una malaltia infradiagnosticada i contagiosa
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu
  • El que no sabem sobre l'obesitat, una malaltia infradiagnosticada i contagiosa

“L’obesitat és una malaltia que s’encomana.” Així ho va assegurar ahir Albert Lecube, un dels organitzadors del XIV Congrés de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO), a l’acte d’inauguració de la convenció que es va celebrar a la Llotja de Lleida. En el certamen, que té lloc fins demà, hi participen més de 300 professonals de diferents sectors que intervenen en la lluita contra aquesta malaltia. I és que des de la sanitat es declaren "en peu de guerra contra l'obesitat", una malaltia que -en paraules de Lecube, director del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida- "és prevalent, infradiagnosticada i infratractada.

Numèricament, l'obesitat i el sobrepès superen la meitat de la població espanyola. A Lleida, segons les dades que ahir van facilitar al congrés, prop del 20% de lleidatans i lleidatanes tenen obesitat i un altre 40%, sobrepès. Les xifres són "preocupants" i encara més quan la percepció de patir aquesta malaltia és baixa. Lecube assegura que tres quartes parts de la població consideren que tenen un pes inferior al real.

Però, quins són els problemes que comporta patir obesitat? Té tractament? Es diagnostica correctament? Com es lluita contra aquesta malaltia tan estesa? Per què diuen que és contagiosa? Aquí, algunes coses que no sabem sobre l'obesitat:

  • HI HA TRACTAMENTS, PERÒ NO SÓN PÚBLICS. Albert Lecube explica que mèdicament "falten eines per lluitar contra l'obesitat i el sobrepès". Actualment, existeixen tres tractaments farmacològics però no estan subvencionats per la Seguretat Social, així que no tothom se'ls pot permetre. "Des de l'administració creuen que amb tantes persones afectades, finançar aquests fàrmacs seria com un pou sense fons, però milloraria la salut general de la població". Així, Lecube veu que aquestes pastilles serien com una inversió.
  • L'OBESITAT AUGMENTA EL RISC DE PATIR QUALSEVOL MALALTIA. Condiciona patir càncer, transtorns respiratoris, migranyes i cefalees, afectacions del fetge, incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars... "Tot el que redueixi el pes corporal, ajudarà a la salut general", assegura Lecube. Per això remarca que reduir les taxes d'obesitat i sobrepès també reduirà en el futur les taxes de tumors.
  • UNA MALALTIA POC DIAGNOSTICADA. Tot i la gravetat de les dades de la quantitat de població que pateix obesitat, aquesta és una malaltia poc diagnosticada a les consultes. "Davant la dificultat de tractar-la, molts metges prefereixen no afrontar-la". També assenyala Lecube que hi ha una mena de cautela alhora de parlar sobre el tema, "sembla que sigui un insult i no es tracta d'un tema d'aspecte, sinó de salut general, no podem ser quisquillosos amb això".
  • L'OBESITAT ÉS CONTAGIOSA. “Malgrat que no és una malaltia vírica, els factors de risc per tenir-la van molt més enllà dels hàbits i estils de vida”, va explicar Lecube. "S’ha demostrat que la gent que té una persona obesa als cercles més propers és més propensa a patir-la”.
  • CAL UN CANVI DE LA INDÚSTRIA ALIIMENTÀRIA. La lluita contra aquesta malaltia “implica actors com administració, metges, l'educació, la gran indústria alimentària, la de la moda i, en general, tota la societat”. El director del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Arnau insisteix que cal incidir en temes com reduir els sucres que porten els aliments preparats, etiquetar correctament els productes o traure les màquines dispensadores de dolços industrials i substituir-los per fruita. Les escoles i les administracions també han de promoure l'oci saudable, l'alimentació equilibrada i la pràctica de l'esport. I la indústria de la moda cal que col·labori en no ajudar al desenvolupament de transtorns de l'alimentació.
  • LÍNIES D'INVESTIGACIÓ A L'IRB
    1. Una quarta part de les persones que es redueixen l'estòmac a través de cirurgia no perden el pes desitjat. Esbrinar perquè passa això és una de les línies d'investigació que segueix l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, en què també està implicat el doctor Lecube. Si es descobreix com identificar prèviament aquestes persones que no responen a la cirurgia, es pot optar per una operació més agressiva o per un tractament amb més seguiment.
    2. Conéixer els transtorns del cúmul de greix que genere la diabetis és una altra línia d'investigació que segueix actualment l'IRB. Saber quins mecanismes mol·leculars generen les hormones que donen peu a la diabetis pot ajudar a frenar-la.
    3. L'equip de l'IRB centrat en l'obesitat també estudia com les persones que la pateixen tenen menys expectatives de vida; com es plenen les artèries de greix i com afecta això a la supervivència. I a l'inrevès, com les persones que s'operen capgiren la situació.
  • QUÈ PASSA AMB ELS PISTATXOS. Durant la jornada d’ahir es van presentar alguns estudis, com ara el que lidera la doctora Sheng Ge, que demostra que “la ingesta de pistatxos pot ajudar a les dones amb diabetis gestacional a controlar els nivells de sucre després de menjar”. Així mateix, es va celebrar una conferència a càrrec del doctor Julián Álvarez, especialista en medicina esportiva i nutricionista, que va apuntar que “l’obesitat és un problema que no hem estat capaços de solucionar amb els conceptes i teories clàssiques” i va reflexionar sobre els principals paradigmes culturals de la nutrició del segle XXI com l’origen de l’obesitat, la composició d’una dieta perfecta o com de saludables són els aliments naturals.

Una de les tasques pendents de la societat és "deixar de donar l'esquena a l'obesitat". Lecube conclou que la gent no és conscient que és obesa i infravalora les complicacions que pot patir per ser-ho”. El congrés que se celebra a Lleida vol posar ingredients sobre la taula per lluitar de forma més efectiva contra una malaltia que pateix cada cop més gent.

Comparteix

També t'interessarà