El reg avança un any el cultiu del pistatxo al Segarra-Garrigues

REDACCIÓ
04-10-2019
  • El reg avança un any el cultiu del pistatxo al Segarra-Garrigues

El Grup Borges ha avançat un any la primera collita de pistatxos a la seua finca de Tàrrega amb una previsió d’aconseguir entre 150 i 200 quilos per hectàrea. Joan Fortuny, responsable del projecte agrícola del Grup Borges, va atribuir aquest avenç a la “bona adaptació del cultiu a la zona” i va destacar que “el reg i les fertilitzacions ens ajuden a guanyar temps”. La collita d’aquestes primeres 15 hectàrees s’ha dut a terme amb maquinària especialitzada que ha estat treballant tan sols aquesta setmana.

El Projecte Pistatxo es va iniciar a la finca Mas de Colom del Grup Borges el març del 2015 amb la plantació de 15 hectàrees de pistatxers amb la previsió de fer la primera collita al cap de cinc anys, és a dir, el 2020, si bé aquest 2019 els arbres ja han començat a produir.

Segons Fortuny, el màxim rendiment d’aquests pistatxers arribarà d’aquí a quatre o cinc anys amb produccions d’entre 2.000 i 2.500 quilos per hectàrea. Val a destacar que, encara que els pistatxers triguen a començar a produir, la seua vida útil és molt llarga, d’uns 50 anys.

El Projecte Pistatxo és un dels Motors del Segarra-Garrigues que, a començaments del 2020, tindrà ja 200 hectàrees plantades, la majoria a la zona d’influència del canal, entre Tàrrega i Verdú. Fortuny es va mostrar satisfet perquè “el ritme d’adhesions és bo” i va indicar que per als interessats la finca de Mas de Colom està oberta a qualsevol persona interessada en el cultiu del pistatxo alhora que des del Grup Borges organitzen formacions en poda i visites guiades perquè els agricultors vagin adquirint experiència.

A la primera collita de pistatxos de Mas de Colom va assistir Toni Pujals, agricultor de la Torre de l’Espanyol, que després d’arrancar els seus arbres fruiters ha decidit apostar per aquest fruit per diversificar els seus cultius ja que també té ametllers. Pujals ha plantat 3,5 hectàrees de pistatxers entre el 2018 i 2019 que rega des de l’Ebre. Malgrat que és un cultiu costós que requereix una inversió inicial forta i de ser lent de producció, Pujals va dir que “les perspectives són bones perquè és una fruita seca bona, saludable i amb un increment de consum a nivell mundial”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta