El Soleràs recupera la fossa comuna de la Guerra Civil com un nou reclam turístic

REDACCIÓ
Publicat: 
21-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Soleràs recupera la fossa comuna de la Guerra Civil com un nou reclam turístic
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida
  • El Soleràs recupera la fossa comuna de la Guerra Civil com un nou reclam turístic
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida
  • El Soleràs recupera la fossa comuna de la Guerra Civil com un nou reclam turístic
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida

Recentment han finalitzat les obres de recuperació i adequació de la fossa comuna on es troben enterrats els anomenats “màrtirs” de la Guerra Civil al Soleràs, una actuació inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’ cofinançada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament del Soleràs i fons FEDER amb un import d’adjudicació de 24.670,67 €.

Amb aquesta actuació el municipi ha recuperat la fossa com un nou reclam turístic, un espai dedicat a la recuperació de la memòria històrica, que permetrà als habitants del Soleràs i a tothom qui vulgui apropar-s’hi evocar una època que ha marcat la nostra història, recordant-nos el sense sentit de la guerra i la necessitat d’una societat justa, dialogant i pacífica.

L’adequació de la fossa que tenia com a objectiu principal fer-la visitable, s’ha centrat en la neteja de l’entorn, la consolidació del mur existent, la construcció d’un nou mur de recalç i la col·locació d’un passamans de guia. A més, també s’han col·locat dos plafons explicatius, un a la porta del cementiri i un altre a la zona sud, amb una breu explicació per al visitant. Tanmateix, a l’interior del recinte, s’ha posat una capa superficial de sauló, de forma que es puguin distingir les fosses de la resta. I, per tal de facilitar l’accés, s’han suavitzat els pendents per fer-los més accessibles al públic en general, col·locant-hi un acabat de grava.

El Soleràs, a uns 30 km del front de l’Ebre i a 40 km del front del Segre, es va posicionar com un punt de referència idoni per a la rereguarda republicana. Per aquest motiu, el Soleràs va ser  escollit com un dels centres d’assistència mèdica de l’exèrcit republicà, atenent soldats provinents d’ambdós fronts, i mantenint-se com a centre sanitari durant més de sis mesos.

La batalla de les Garrigues es desenvolupà en paral·lel a l’avenç i control del poble per part del bàndol rebel, motiu pel qual també s’emprà l’espai restant del cementiri vell per enterrar, primer, alguns civils caiguts al bombardeig del poble i, en segon terme, els soldats rebels caiguts aleshores al front i als voltants del poble.

Comparteix

També t'interessarà