⏯️ El topall al preu del gas per reduir la factura elèctrica es podria aplicar "aviat"

ACN
08-06-2022
  • ⏯️ El topall al preu del gas per reduir la factura elèctrica es podria aplicar "aviat"
    Peu de foto: 
    Rosanas E. (ACN)
  • ⏯️ El topall al preu del gas per reduir la factura elèctrica es podria aplicar "aviat"
    Peu de foto: 
    Congrés dels Diputats

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat "convençut" que la Comissió Europea aprovarà aviat el topall del preu del gas, fet que suposarà una reducció "d'entre un 15 i un 20% del preu de l'electricitat per a les famílies i empreses" però també "un important efecte de protecció davant els augments futurs del preu del gas". Segons Sánchez, un cop aprovat per Brussel·les, el topall entrarà en vigor un cop s'aprovi el reial decret que regula aquesta qüestió. "Espanya es pot sentir orgullosa del seu paper constructiu en aquesta greu crisi". Sánchez també ha demanat al Congrés que aprovi el nou decret de mesures anticrisi que el seu govern portarà a la cambra aviat. "Espero que l'oposició sàpiga estar a l'altura", ha afirmat.

El president del govern espanyol ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença al Congrés per informar sobre l'últim Consell Europeu i també sobre el canvi de posició respecte al Marroc.

Sánchez ha recordat que l'Estat té el 38% de la capacitat de regasificació de tot Europa i, per tant, pot jugar un paper "molt rellevant" com a alternativa del gas rus. També ha apostat per un canvi en el mercat elèctric europeu perquè pugui oferir "una electricitat assequible".

13 grups al PERTE de l'Automòbil

Sánchez també ha anunciat que el PERTE del vehicle elèctric ha rebut propostes de 13 grans agrupacions d'empreses amb un total de 487 projectes i 311 empreses, la majoria petites i mitjanes empreses de tot el territori de l'Estat.

"La inversió total mobilitzada pels 13 projectes serà com a mínim de 12.000 milions d'euros que van destinats a modernitzar i electrificar les línies de 'producció i la cadena de subministraments, i inclou dues plantes de bateries", ha dit.

També ha advertit que la situació alimentària fruit de la guerra d'Ucraïna requereix una resposta conjunta de la UE, i Espanya ja promou mesures perquè els països més afectats pel risc de carestia tinguin eines per combatre la falta de blat.

Increment de la despesa en Defensa

Sánchez també ha recordat que l'executiu espanyol ha compromès amb l'OTAN un increment de la despesa en defensa, amb l'objectiu d'arribar al 2% del PIB en defensa en els pròxims anys. Ha recordat que la cimera de l'OTAN de finals de juny serà una fita important per a l'adhesió de Finlàndia i Suècia.

Defensa la "nova relació" amb Marroc

Sánchez també ha defensat el canvi de postura del govern espanyol respecte al Sàhara. Ho ha fet basant-se en les relacions històriques, culturals i comercials de l'Estat amb el regne de Marroc. "L'impuls a un nou temps en la relació entre Espanya i Marroc s'obre pas", ha dit, i té "una base més sòlida amb una idea clara de cap a on volem anar".

Segons el president espanyol, la proposta del Marroc per a una autonomia al Sàhara és la base "més seriosa, creïble i realista" perquè "cal desencallar un conflicte que ja dura massa". "Espanya, com a país veí, desitja aquesta solució", i "farem tot el possible perquè es materialitzi".

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta