El tren de la Pobla perd més de la meitat de maquinistes i FGC busca reposar-los al juny

MARÍA MOLINA
10-05-2019
  • El tren de la Pobla perd més de la meitat de maquinistes i FGC busca reposar-los al juny

Responsables del sector ferroviari de CCOO a Lleida alerten que la línia de la Pobla, que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), es quedarà amb cinc maquinistes en plantilla a finals de mes, un personal “clarament insuficient per a l’explotació del servei i que pot comportar la supressió de trens o la subcontractació d’empreses externes per conduir-los”, van ressenyar. Actualment, d’una plantilla inicial de tretze maquinistes només en queden deu, ja que dos han passat a Renfe i un s’ha desvinculat de FGC.

D’altra banda, està previst que a finals de maig s’incorporin a Renfe cinc maquinistes més, per la qual cosa només en quedaran cinc, fet que representa un continu transvasament de treballadors a l’operadora estatal en plena campanya turística. Per la seua part, FGC assegura que té fins a finals de juny per reposar-los i que, en l’actualitat, està immers en el procés per reclutar-los i formar-los. Així l’hi ha fet saber a Renfe, amb què té un conveni de moratòria de tres mesos des que al març es va constatar el traspàs a l’empresa estatal.

Les principals causes de l’èxode són les condicions de treball i els salaris, ja que un maquinista de la línia de la Pobla percep sobre uns 7.000 euros anuals menys que els companys de la xarxa principal de FGC malgrat fer les mateixes funcions; i uns 9.000 menys si ho comparem amb els maquinistes de Renfe. Segons CCOO, un treballador de la línia de la Pobla percep a l’any 22.000 euros sense complements davant els més de 30.000 que arriben a cobrar el seu companys a FGC. A més, han de costejar una llicència de conducció de tipus B per circular per la xarxa d’interès general, necessària per donar servei a l’estació de Lleida-Pirineus. Precisament, segons va assenyalar FGC, aquesta circumstància és una de les claus del transvasament de conductors a Renfe.

Els 1,9 primers quilòmetres de l’estació cap a la Pobla de Segur necessiten una certificació especial per conduir trens al tractar-se d’un espai per on circula l’AVE i trens de llarg recorregut, entre d’altres, i estar sota els auspicis del ministeri de Foment, ja que es tracta d’un tram que no s’ha traspassat al Govern. Comptar amb aquesta certificació acredita els conductors de la línia de la Pobla a accedir a la conducció dels combois de Renfe sense problema.

D’altra banda, la línia és dins del conveni de turisme de muntanya de FGC, una cosa inadequada segons CCOO al ser part de l’ATM de Lleida i un trajecte molt utilitzat per molts usuaris, sobretot de Balaguer.

Negociació per millorar les condicions dels treballadors

FGC negocia un nou conveni col·lectiu per a la línia de la Pobla per adequar i millorar les condicions dels treballadors d’aquest trajecte a les seues funcions. Aquest acord pretén ser una solució satisfactòria tant per als empleats com per a la consolidació d’un servei millor per als usuaris, van indicar fonts de la firma. El compromís de FGC es manifesta de manera concreta, en primer lloc, amb un diàleg en marxa a nivell laboral i amb un programa d’inversions i de millora de la línia pel 2018-19. Seran 17,4 milions d’euros invertits en aquesta infraestructura en aquest període i la incorporació, el 2020, d’una tercera unitat de tren. Aquest esforç ha repercutit en un increment del 16 per cent de la demanda d’usuaris en el que va d’any. Per la seua banda, CCOO exigeix reposar immediatament les vacants i arribar a un conveni en les mateixes condicions que altres treballadors de FGC.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta