Els aliments amb l'IVA rebaixat van recuperar el preu inicial poc després de la mesura

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
10-08-2023
Actualitzat: 10-08-2023 13:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els aliments amb l'IVA rebaixat van recuperar el preu inicial poc després de la mesura
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Mariona Puig - ACN)

Competència considera que els supermercats van traslladar correctament la rebaixa impositiva aplicada al gener


La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha admès aquest dijous que l'efecte de la rebaixa de l'IVA sobre els aliments aplicada al gener va desdibuixar-se poc després d'aplicar-se. Segons un informe difós per l'organisme, els productes seleccionats pel govern espanyol van abaratir-se inicialment, però la rebaixa va ser momentània i en poc temps van recuperar el preu anterior i van tornar a encarir-se a la mateixa velocitat que els productes no rebaixats. Tot i això, Competència considera que el sector de la distribució, supermercats i grans superfícies, va traslladar correctament la rebaixa de l'IVA als aliments. "No s'han detectat indicis sistemàtics de manca de translació impositiva", indica la CNMC.

Facua denuncia que la rebaixa de l'IVA dels aliments és una "disbauxa absoluta"
Peu de foto: 
Mariona Puig (ACN)

A la pàgina 120 de l'estudi de Competència hi ha un gràfic on es pot observar la reducció que van experimentar els preus dels aliments rebaixats entre el desembre de 2022 i el mes de gener 2023. Tot i això, l'estadística mostra també com entre febrer i març els preus ja tenien el nivell previ a la rebaixa, i a partir de les hores van continuar pujant, tot i mantenir una certa distància respecte als aliments que no es van veure afectats per la reducció de l'IVA.

"L'IPC mitjà dels aliments rebaixats va registrar un important augment l'abril del 2022, unes setmanes després de l'inici del conflicte a Ucraïna (...). Al gener, amb l'entrada en vigor de la rebaixa de tipus de l'IVA, l'IPC mitjana dels aliments afectats per la mesura va baixar respecte al mes anterior, mentre que el dels aliments no afectats va continuar la tendència ascendent. Des d'aleshores, tots dos grups d'aliments van mantenir la tendència d'augment paral·lela", constata l'informe.

Comparteix

També t'interessarà