Els CAP demanen més formació per detectar agressions masclistes i adverteixen de la violència psicològica

REDACCIÓ
Publicat: 
17-04-2018
Actualitzat: 17-04-2018 10:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els CAP demanen més formació per detectar agressions masclistes i adverteixen de la violència psicològica

La Facultat de Medicina de la UdL va acollir ahir una nova edició de les Jornades Feministes, que en aquesta ocasió van abordar la mutilació genital femenina i la detecció dels casos de violència als Centres d’Atenció Primària amb dos conferències. “Necessitem més polítiques d’igualtat i més formació als centres sanitaris per evitar futurs casos de violència de gènere”, va assegurar la metge de família de Barcelona Aurora Rovira, que va encapçalar una conferència sobre prevenció i detecció d’abusos masclistes.

Hem d’estar atents a possibles signes de violència que van més enllà de les lesions físiques: ansietat, cansament, nerviosisme”, va subratllar Rovira, al mateix temps que va censurar que “una de cada quatre dones admet haver patit conductes de control per part de la seua parella o exparella a l’Estat espanyol”.

"Cal evitar els prejudicis quan parlem d'ablació"

Des de la fundació Wassu-UAB, la doctora Lourdes Franco va apostar també per eradicar l’ablació, amb més de 2.000 menors a la demarcació de Lleida en risc de patir aquesta mutilació (segons l’últim informe elaborat per la mateixa entitat). Una vegada es detecta la població de risc “cal parlar obertament amb els familiars i explicar-los els riscos que comporta per a la salut”.

L’any passat, l’Audiència de Lleida ja va prohibir sortir de l’Estat espanyol a dos menors de la Segarra fins als 18 anys després de detectar que podrien ser possibles víctimes d’aquesta pràctica, “considerada un ritual fonamental per formar la identitat de les dones en alguns països”.

  • Com es poden detectar futurs casos de mutilació genital femenina?

Hi ha factors que indiquen un risc més gran d’ablació entre menors, com pertànyer a una determinada ètnia, tenir un familiar que ja hagi patit ablació (mare o àvia) o la proximitat d’un viatge al país d’origen, ja que és llavors quan se sol dur a terme el que ells consideren un ritual.

  • Com es pot evitar que s’acabi portant a la pràctica?

Cal parlar obertament amb la família i explicar-los sense prejudicis els riscos de salut que pot comportar per a la menor, de la mateixa manera que s’adverteix sobre altres qüestions.

Comparteix

També t'interessarà