⏯️ Els circs acusen el Govern de "generar por a anar als actes culturals" amb les restriccions

ACN
Publicat: 
02-01-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Els circs acusen el Govern de "generar por a anar als actes culturals" amb les restriccions
    Peu de foto: 
    Foto Clara Pedrol
  • ⏯️ Els circs acusen el Govern de "generar por a anar als actes culturals" amb les restriccions

El president de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), Jordi Príncep, acusa el Govern de "generar por a anar al teatre, al circ, al cinema i concerts i als actes culturals" amb les noves restriccions que es van posar en marxa la setmana passada. En una entrevista amb l'ACN, creu que la reducció de l'aforament al 70% és "una crida a no anar al teatre o a anar-hi menys". Príncep també ha alertat que els ajuntaments anul·len espectacles de circ que no es poden proposar degut a que són representacions pròpies de les dates de Nadal. Lamenta que les noves mesures signifiquen "pèrdua de públic, pèrdua econòmica i pèrdua de possibilitats de companyies que tornaven a reactivar-se després d'un any i mig sense poder treballar".

Príncep considera que amb les noves restriccions es genera "un focus d'atenció i un marc de presumpte contagi en espais culturals" després que "el Govern i el Departament de Cultura van fer fins fa dues setmanes una campanya de tornar a la cultura i que és un bé essencial". En aquest sentit, indica que declarar la cultura com un bé essencial va ser una declaració d'intencions que a nivell legislatiu "no ha tingut una transferència concreta, definida ni mesurable".

El president de l'APCC declara que més enllà de reduir l'aforament de les sales al 70%, les restriccions del Govern són també "una crida al públic a no anar o anar menys als teatres". Així mateix, manifesta que els ajuntaments, que programen per Nadal esdeveniments culturals, anul·len i suspenen espectacles i programacions de circ. Apunta que si es tractés d'una programació regular, els muntatges es podrien posposar a un altre dia, però en el marc de les festes de Nadal i Reis Mags, aquests espectacles "no es poden recuperar ni posposar". Reconeix que aquests dies és un marc de molta intensitat de treball amb "companyies i artistes que dediquen un esforç molt gran de producció a aquesta campanya de Nadal i Reis".

Destaca que les noves mesures del Govern signifiquen "pèrdua de públic, pèrdua econòmica i pèrdua de possibilitats de companyies que tornaven a reactivar-se després d'un any i mig sense poder treballar". Príncep diu que precisament en aquest moment de reactivació de programació, es trasllada que "la cultura torna a ser un lloc insegur. Aquest és el missatge que s'està donant: la cultura és un lloc insegur i per tant s'ha de reduir l'aforament al 70%". En aquest sentit, apunta que el Departament els va traslladar que només tenien enregistrat un 1% de contagis dins de l'àmbit cultural que és molt ampli.

Ajudes del Govern

Pel que fa les ajudes del Departament de Cultura, que només s'han anunciat, afirma que "són benvingudes", però assegura que són "insuficients, perquè el sector està molt tocat de l'anterior crisi, falta una política cultural pública de manera estratègica, planificada en accions concretes i sostingudes en el temps i recursos econòmics i ara amb aquesta crisi han baixat la persiana algunes companyies i ha baixat el nivell de produccions". "L'impacte no s'arregla només amb unes ajudes pal·liatives, tot i que les valorem" positivament, afegeix.

Príncep explica que el Departament de Cultura els va transmetre que a partir de primers de gener s'activarien unes mesures que agafaven com a referència les que s'havien posat en marxa en l'anterior aturada per les restriccions.

Des de l'Associació estan comptabilitzant l'impacte econòmic de les cancel·lacions, de la reducció d'aforaments a les sales i els crics de carpa. "Estem mesurant l'impacte econòmic d'aquest tancament parcial i les cancel·lacions que hi ha hagut per traslladar-ho a l'ICEC".

Comparteix

També t'interessarà