Els empleats del servei de terra dels aeroports estan convocats a la vaga el 5 i 10 de desembre

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
25-11-2023
Actualitzat: 25-11-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els empleats del servei de terra dels aeroports estan convocats a la vaga el 5 i 10 de desembre
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

Els empleats del 'handling', el servei d'assistència a terra dels aeroports, estan convocats a anar a la vaga a tot l'Estat el 5 i 10 de desembre, coincidint amb el Pont de la Puríssima, contra l'última l'adjudicació d'aquest servei per part d'Aena. UGT, que ha registrat la convocatòria aquest divendres, ha detallat que la situació de "permanent judicialització i conflicte" entre els treballadors "ja era insostenible" i ara "té el risc d'agreujar-se més amb les últimes adjudicacions, que provocarien el moviment de milers de treballadors de les seves actuals empreses a altres". El sindicat denuncia "constants incompliments" laborals per part de les empreses adjudicatàries en els últims set anys.

Segons el sindicat, les empreses que guanyen els concursos de 'handling' han assumit "costos milionaris" a causa de les demandes que han presentat els treballadors però "tot i això persisteixen en l'actitud" perquè "els surt més barat".

Pel que fa al gestor d'infraestructures públic, han lamentat que digui que vetllarà pel compliment de les obligacions de les empreses quan "mai ho ha fet". "Tots els actors implicats, empreses i Aena, no han deixat de declarar públicament les seves millors intencions, però l'experiència ens diu que tot queda en això", apunten.

Set anys d'incompliments

En un comunicat emès dissabte passat, els representants dels treballadors asseguraven que Aena no ha establert un compromís sobre com actuar davant dels incompliments del conveni, "limitant-se a ser un gestor d'adjudicacions".

Segons els sindicalistes, en els últims set anys s'han registrat "constants incompliments en matèria laboral per part de totes les empreses", fet que ha provocat milers de demandes individuals de treballadors, desenes de conflictes col·lectius i reiterades convocatòries de vaga. A ulls d'UGT, "aquests concursos anuals no aporten cap solució real, concreta i clara a aquesta dinàmica perversa".

Iberia recorre l'adjudicació

El conflicte en aquest sector va esclatar arran de l'última adjudicació, que va ser recorreguda per Iberia a finals d'octubre, després de perdre, entre d'altres, el servei a l'aeroport del Prat. El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals va suspendre el concurs d'Aena per a la prestació dels serveis d'assistència a terra dels aeroports fins que es resolgui la reclamació presentada per la companyia aèria.

Dies després, la gestora pública d'infraestructures aeroportuàries va afirmar en un comunicat que "més enllà del soroll", Iberia havia perdut llicències de 'handling' a diversos aeroports espanyols "per una raó molt senzilla: en el marc del concurs públic, altres empreses han elaborat propostes millors".

Comparteix

També t'interessarà