Els escorxadors del porcí rebutgen aplicar el preu fixat per la llotja de Mercolleida

SEGREcom
13-02-2016
  • Els escorxadors del porcí rebutgen aplicar el preu fixat per la llotja de Mercolleida

Els escorxadors del porcí han comunicat als ramaders el seu rebuig d’aplicar el preu que Mercolleida va establir dijous, que proposava una pujada de 0,004 euros, i això ha provocat la indignació i les queixes de productors i sindicats agraris. A l’esmentada reunió, els representants dels escorxadors licitaven per repetir el preu de la setmana anterior, que es trobava a 0,967 € per quilo, mentre que els productors consideraven que el preu s’havia d’elevar fins a l’euro. Ni uns ni altres van aconseguir assolir un acord i la llotja va optar per una decisió intermèdia, una pujada de 0,004 euros per quilo, situant el preu als 0,971 €/kg. Els productors van acceptar la decisió de Mercolleida, mentre que els escorxadors la van rebutjar. Això va provocar la indignació de diferents sindicats agraris, al considerar que el preu fixat per Mercolleida ha de ser escoltat i respectat, tenint en compte, a més, que la pujada de 0,004 és ja per si sola baixa i que fa temps que produeixen sense cobrir costos.

El responsable del sector del porcí d’Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, va considerar inacceptable la decisió dels escorxadors, tenint en compte la situació per la qual passen els ramaders des de fa mesos i que s’ha anat agreujant des de l’octubre passat. "Va ser la taula de Mercolleida la que va fixar el preu i s’ha de respectar, ja que és el preu de referència", va afirmar.

Per la seua part, Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC-COAG, va qualificar de "reprovable i denunciable aquesta actitud, tenint en compte que actualment una explotació mitjana de porcs perd 4.500 euros a la setmana, que equival a una pèrdua entre 15 i 20 cèntims/kg, mentre els escorxadors guanyen entre 6 i 8 cèntims per kg de carn". Així mateix, va afirmar que "resulta lamentable que engreixin els seus marges mentre ofeguen els ramaders catalans" i va recordar que "des de fa més de 12 setmanes els preus pagats al ramader no cobreixen ni tan sols els costos de producció". Al llarg del 2016, el preu mitjà del porc viu se situa en 0,95 €/kg i el cost de producció és d’1,12 €/kg.

Des d’Asaja, el seu responsable del porcí, Joan Graells, va coincidir a assenyalar que "sempre s’havia respectat el preu de Mercolleida". Segons Graells, els escorxadors "van acceptar la pujada dels 0,004 euros i ara ens diuen que es planten".

I l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor) també va emetre un comunicat donant suport als preus fixats per Mercolleida, que serveix de referència a tot l’Estat. Per això, desaprova totalment que els escorxadors convinguin preus entre si i els exigeixen que reconsiderin la seua decisió.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta