Els eurodiputats condemnen l'actitud de Rubiales i exigeixen igualtat als òrgans esportius

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
14-09-2023
Actualitzat: 14-09-2023 13:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els eurodiputats condemnen l'actitud de Rubiales i exigeixen igualtat als òrgans esportius
    Peu de foto: 
    Unió Europea

Els eurodiputats del Parlament Europeu han condemnat l'actitud del ja expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, després de fer un petó no consentit a la jugadora de la selecció Jenni Hermoso en la celebració del Mundial de futbol femení. De la mateixa manera, també han criticat la manca de paritat a l'assemblea de la federació, on les dones tan sols hi ha sis dones entre els seus 140 membres. En aquest sentit, l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha reconegut que encara queda per fer "una feina immensa" en matèria d'igualtat i ha demanat iniciar un procés legislatiu que obligui a organitzacions esportives com la RFEF a preservar la igualtat de gènere als seus òrgans de decisió.

"Actes com el petó de Luis Rubiales a Jenni Hermoso ens demostren com de difícil és trencar amb les violències i una impunitat que és estructural", ha lamentat Riba. Durant la seva intervenció en el debat celebrat aquest dijous a Estrasburg, la dirigent republicana ha recordat que el nombre de dones federades encara és "immensament inferior" al dels homes i que la bretxa salarial al futbol "és inacceptable". "La millor jugadora del món, Alèxia Putellas, cobra en un any el mateix que un jugador de l'equip masculí en un mes", ha assenyalat.

Alhora, Riba ha qualificat de "vergonyós" el comportament dels membres de la Federació Espanyola aplaudint el discurs de Rubiales i s'ha dirigit a l'alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, qui després del Mundial va declarar que les dones estaven "aprenent a jugar a futbol tan bé com els homes". "El que estem aprenent a fer és trencar el silenci", ha afegit.

En la mateixa línia s'ha expressat l'eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun, qui ha apuntat que "encara persisteixen moltes discriminacions a l'esport". "Falta tractar qüestions com la maternitat, protocols contra l'assetjament; [...] les futbolistes ens han donat una lliçó a tots", ha expressat.

Altres eurodiputades com Idoia Villanueva, del grup The Left, han celebrat que tota la polèmica hagi acabat "aixecant la bandera del 's'ha acabat'", mentre que la socialista Laura Ballarín ha subratllat que Rubiales no ha dimitit, sinó que han estat les pressions de totes les dones les que l'han fet fora. "Hem d'acabar amb la cultura de la impunitat i amb l'expressió del 'no n'hi ha part tant'", ha conclòs.

Crítiques a la llei espanyola del 'només sí és sí'

Durant el mateix debat, l'eurodiputada del Partit Popular, Rosa Estaràs, ha comentat que conductes com la de Rubiales "només reflecteixen la punta de l'iceberg" i ha celebrat la reacció "unànime" de les formacions en defensa de les dones. No obstant això, ha lamentat que aquesta reacció no hagi estat la mateixa a l'hora de criticar les "dramàtiques conseqüències" de la llei del només sí és sí.

També s'ha expressat en termes similars l'eurodiputat de Vox, Jorge Buixadé, qui ha apuntat que la reforma del Codi Penal impulsada pel govern espanyol ha fet a les dones "menys lliures" i ha dit que l'esquerra "sempre ha estat un perill per les dones".

Comparteix

També t'interessarà