Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben a la vuitena edició

REDACCIÓ
Publicat: 
18-09-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben a la vuitena edició
    Peu de foto: 
    FSP

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la vuitena edició, consolidant-se a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l’Alt Empordà). Seran 12 esdeveniments programats de maig a octubre, habitualment els caps de setmana. Enguany, quatre dels festivals impulsen un pla pilot per fomentar que el darrer tram del desplaçament fins als punts d’inici d’algunes de les rutes es faci en transport públic.

Per ordre cronològic, els esdeveniments programats són el Festival Camina el Berguedà (19-21 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (26-28 de maig), el Cerdanya Happy Walking (1-4 de juny), el Festival Camina Pirineus-Alt Urgell (16-18 de juny), el Val d’Aran Walking & Summit Festival (19-25 de juny), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (7-9 de juliol), el Festival de Senderisme del Solsonès (16-17 de setembre), l’Alt Empordà Sea Walking (22-24 de setembre), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (23-24 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (29 de setembre-1 d’octubre), el Vall de Boí Trek Festival (7-9 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (20-22 d’octubre).

Arriben els Festivals de Senderisme de tardor
Peu de foto: 
foto d'arxiu: Pixabay

Els festivals volen fomentar un turisme responsable, saludable i respectuós amb el medi natural. És per això que enguany quatre dels festivals, -el Garrotxa Volcanic Walking, el Festival Camina Pirineus Alt Urgell, el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus i el Ripollès Discovery Wlaking- endeguen un pla pilot d’impuls del transport públic.

La voluntat és facilitar que els senderistes apuntats als festivals facin el darrer tram del desplaçament fins al lloc de sortida de la caminada, que sol ser un espai natural o un punt d’interès, en transport públic facilitat pels organitzadors de cada festival.

Enguany, a més, torna el passaport dels festivals, que pretén animar els visitants a assistir a més d’un esdeveniment. Per això, es farà un sorteig d’uns prismàtics, una motxilla de muntanya i uns bastons de trekking entre les persones que participin en més d’un festival. Per demostrar-ho, hauran d’enganxar l’adhesiu de cada festival en un passaport, que serà el tríptic informatiu. Com més adhesius s’enganxin, més oportunitats de guanyar algun dels tres premis.

Descoberta del patrimoni pirinenc

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals de la mà de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara 6 parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya.

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.

Els festivals de senderisme tenen lloc a l’aire lliure i afavoreixen l’activitat física a la natura, una opció de lleure que es va demostrar molt demandada per la ciutadania aquests darrers anys. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i donar suport al seu teixit econòmic de petits productors. Tot plegat, practicat en grups petits i ens espais oberts no massificats.

A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. Des de llavors, i tot i la pandèmia, la xifra de participants anuals se situa al voltant de les 2.000 persones.

Comparteix

També t'interessarà