Els Mossos eviten a Lleida quinze mutilacions genitals en cinc anys

SEGREcom
Publicat: 
07-02-2016
Actualitzat: 08-02-2016 10:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els Mossos eviten a Lleida quinze mutilacions genitals en cinc anys

Els Mossos d’Esquadra han evitat en els últims cinc anys quinze casos de mutilació genital en nenes lleidatanes, segons dades de la policia autonòmica. Es tracta de nenes de famílies africanes sospitoses de viatjar als països d’origen per practicar aquesta mutilació. A Catalunya es calcula que són 6.000 les nenes d’entre 0 i 14 anys que poden ser víctimes d’aquesta pràctica brutal de la qual ahir es va commemorar el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF). El perill és més accentuat en nenes immigrants que arriben de països de l’Àfrica subsahariana com el Senegal, Gàmbia, Nigèria, Mali, Ghana i Guinea. En els últims cinc anys han arribat d’aquests països moltes dones i nenes arran dels processos de reagrupament familiar. A Catalunya des del 2002 hi ha un protocol pioner per previndre l’ablació en els casos de risc. Consisteix a fer un seguiment policial i judicial quan hi ha famílies que han de viatjar als països d’origen i se sospita que les nenes poden patir aquesta mutilació.

D’altra banda, des de l’octubre passat la salut pública catalana ofereix la possibilitat de reconstruir el clítoris a les dones que ho sol·licitin. Fins ara s’han atès cinc consultes a l’hospital Clínic de Barcelona, que és el referent en aquest tipus d’intervencions. A més, la Generalitat ha contribuït en la lluita contra l’ablació amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que impulsa projectes de prevenció, sensibilització i empoderament de les dones.

Per la seua part, la directora de la Fundació Wassu-UAB, l’antropòloga mèdica Adriana Kaplan, va demanar divendres al nou Govern que reforci la prevenció des de l’àmbit sociosanitari, després de detectar que professionals del sector no poden assistir a formacions pel col·lapse en sanitat i sospitar una possible devolució de 490 nenes catalanes davant de la pressió policial.

Amb motiu del dia mundial, Kaplan va presentar els resultats dels estudis científics de l’entitat, que han contribuït al fet que Gàmbia promulgui una nova llei contra aquesta pràctica, després de treballar al territori amb el suport de l’Obra Social La Caixa, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ajuntaments catalans i institucions espanyoles.Kaplan va assenyalar que el 2012 hi havia a Catalunya 6.182 nenes de fins a 14 anys de famílies procedents de països on es practica la MGF, una xifra que va descendir en les dades del padró del 2015, que va passar a 5.692 nenes (490 menys en total, de les quals 432 provenien de Gàmbia) i que podria estar relacionada amb devolucions davant de pressió policial. A més Kaplan va subratllar que ha trobat a Gàmbia nenes "nascudes a Catalunya que es troben perdudes i desorientades".

Comparteix

També t'interessarà