Els professionals que atenen parts a l'Arnau de Vilanova es formen per atendre complicacions per distòcia d'espatlles

REDACCIÓ
Publicat: 
21-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els professionals que atenen parts a l'Arnau de Vilanova es formen per atendre complicacions per distòcia d'espatlles
    Peu de foto: 
    ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran
  • Els professionals que atenen parts a l'Arnau de Vilanova es formen per atendre complicacions per distòcia d'espatlles
    Peu de foto: 
    ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran

Tots els professionals del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) que atenen parts s’han format durant el darrer any per atendre la distòcia d’espatlles, una emergència obstètrica que apareix en l’interval entre el 0,2 i el 2% dels parts, quan durant un part vaginal es requereixen maniobres addicionals per completar el naixement del fetus després de la sortida del cap, ja que la tracció normal és insuficient per a l’alliberament de les espatlles.

Segons explica María José Pelegay, cap de secció del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’HUAV, la distòcia d’espatlles és imprevisible i s’associa a una alta morbimortalitat fetal, si no es pot resoldre amb les maniobres adequades. L’entrenament multidisciplinari de l’Equip de Parts augmenta la taxa de resolució exitosa d’aquesta emergència, tant disminuint la paràlisi braquial obstètrica permanent en aquests nadons, com el temps de resolució i les conseqüències que se’n poden derivar. 

El Servei d’Obstetrícia juntament amb el Grup Espanyol d’Emergències Obstètriques (GESO) tenen especial interès a intentar disminuir la incidència de la paràlisi, millorant l’assistència a la distòcia. Per aquest motiu, durant el darrer any s’han impartit diferents cursos multidisciplinaris de simulació d’aquesta emergència, que han involucrat tot l’Equip de professionals de l’Àrea de Parts.

La darrera edició s’ha centrat en la formació de les tècniques de cures auxiliars d’infermeria (TCAI) en escenaris clínics simulats. D’aquesta manera, la pràctica totalitat dels professionals que assisteixen parts a l’HUAV estan formats en la resolució de la distòcia d’espatlles. 

Comparteix

També t'interessarà