Es preveu una campanya de fruita de pinyol "correcta" tot i una caiguda de la producció d'un 4%

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
20-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Es preveu una campanya de fruita de pinyol "correcta" tot i una caiguda de la producció d'un 4%
    Peu de foto: 
    Un moment de la intervenció de Joan Gòdia ©Acció Climàtica

La producció de préssec i nectarina a Catalunya disminuirà lleugerament respecte a l'any passat a causa de la falta d'aigua i la calor que encara afecta els arbres, segons previsions d'Afrucat i del Departament d'Acció Climàtica. Es preveu una collita de 384.840 tones, un 4% menys que les prop de 400.000 tones del 2023. La varietat més afectada per la sequera és el préssec pla, amb una caiguda de l'11% al conjunt del país. Tot i això, la patronal preveu una campanya "correcta", ja que no es solapa amb la de Múrcia i la fruita presenta bona qualitat i varietat de calibres. La collita ja ha començat en algunes zones i el pic de feina serà entre juliol i agost.

Afrucat i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destaquen que, després de les gelades d'anteriors campanyes i de la sequera de l'any passat, enguany es torna a la "normalitat". La floració i el quallat han estat els típics d'un any "normal", fet que fa preveure una bona qualitat de la fruita, amb nivells òptims de sucre. Manel Simon, director general d'Afrucat, destaca que hi ha diversitat en la mida de la fruita i que la campanya no es solapa amb la de Múrcia, factors que afavoreixen la competitivitat al mercat.

Les previsions presentades aquest dilluns a Lleida per Afrucat i Acció Climàtica preveuen una collita de 384.840 tones de fruita de pinyol a Catalunya, un 4% menys que l'any passat. Lleida encapçala la producció amb 362.360 tones, una caiguda del 4%. A Tarragona, s'estima una collita de 20.080 tones (-3%), mentre que a Barcelona es preveuen 1.480 tones (-13%) i a Girona 915 tones (-10%).

Pel que fa a la cirera i la pruna, es preveu una collita similar a la de l'any passat. En alguns municipis, les varietats primerenques s'han vist afectades per les altes temperatures i les pluges, fet que podria disminuir les previsions futures. Es preveuen 8.717 tones de cirera, un 1% més que el 2023, i 5.315 tones de pruna, un 3% menys.

Comparteix

També t'interessarà