Frank Diamond, o com convertir la fotografia en una teràpia per afrontar les pors

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
08-02-2019
Actualitzat: 22-02-2019 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Frank Diamond, o com convertir la fotografia en una teràpia per afrontar les pors

A què li teniu por? Potser a la foscor? Als pallassos? A la mort? El talent d'avui es diu Frank Diamond, l'àlies del Francisco Ibarz, un noi lleidatà que utilitza la fotografia com auto-teràpia per a superar totes les seves pors. I les supera amb molt d'art. 

El Frank, des de ben petit, li agradava dibuixar éssers fantàstics. Va anar creixent i als 17 anys va començar a fer fotografies com a model amateur. Als 22 anys va començar a fer fotos per al món de la moda, on es publicaven en revistes online, i al cap de quatre mesos d'estar-hi va començar aflorar la seva vena creativa mitjançant l'autoretrat. "Fa uns set anys que em dedico al món de la fotografia i tot ho he après pel meu compte", comenta el fotògraf. Actualment fa moltes coses: treballa en una empresa de comunicació que es dedica a gestionar xarxes socials i crear material digital, fa sessions de fotos artístiques, ha publicat un llibre, està representat per galeries d'art i treballa en molts projectes. 

"Angelo"
"Iceberg"
"Magic books"

El Frank és conegut pels seus fotomuntatges. "Faig fotografies de núvols, ocells, de textures, com un paper arrugat o l'òxid d'una porta, i ho barrejo tot. No és només fer una fotografia, és donar-li un significat", afirma. I totes les seves obres tenen una cosa en comú: l'obscuritat. "Les meves fotos no les veig tètriques sinó dramàtiques: hi ha misteri, romanticisme i elements obscurs. Els meus treballs són com un diari visual i m'agrada que la gent s'imagini el que hi ha en elles, que s'introdueixin en les fotos.", comenta. Totes i cada una d'elles representen una part d'ell, siguin pors o tristeses, convertint-se en la seva teràpia "Afronto les pors a través de la fotografia", afirma.

Si us hi fixeu bé, els seus treballs es caracteritzen per ser fotos d'època, on sempre hi apareixen plomes, barquets, elements antics i el vestuari, que cuida molt. "En les meves obres mai faltarà el misteri, l'atmosfera tènue i la serietat, és a dir, mai veuràs gent somrient", afirma. De fet, la fotografia que va suposar un punt d'inflexió en la seva carrera fotogràfica va ser The truth we don't want to see (La veritat que no volem veure) i els somriures precisament no s'aprecien. "En aquesta fotografia, que s'hi pot veure una nena amb els ulls embenats i dos persones emmascarades en un embarcador, significa que sempre, per fer front a un problema, l'has de mirar directament. En aquesta foto tot té un significat, ja siguin les mans de la nena, les màscares, etc.", explica el Frank.

"The truth we don't want to see"

El 2018 va publicar el seu primer llibre, Instinct, un homenatge als dibuixos que feia de petit però que no el "defineix gens". Una altra sèrie de fotos que té publicada és una que tracta sobre malalties, com el càncer o la fibromiàlgia. Des de fa dos anys està treballant en Circus, una sèrie fotogràfica on analitza com una cosa alegre, en aquest cas els pallassos, ens provoquen por (coulrofòbia). Un altre llibre en el qual està treballant és amb el de Mutants, on hi apareixeran fotos en blanc i negre i s'hi veuran persones amb malformacions i màscares de gas. "Amb Mutants vull fer visible com jutgem a la gent pel seu físic, els prejudicis que tenim", diu el Frank. El darrer llibre en el qual també està treballant és amb el d'Aqua, on les fotografies aquàtiques i els moviments corporals femenins sota l'aigua en són les protagonistes. 

"Instinct"
"Mutants"
"Aqua"

L'art d'aquest jove ha rondat per Lleida, Barcelona, Tarragona, Sevilla i Galícia i a nivell col·lectiu, les seves obres han viatjat fins a l'Índia i Aràbia Saudita. I això no ho és tot! El Frank té un canal de Youtube, on vol continuar amb els seus continguts i poder oferir un curs gratuït de fotografia artística, i des de fa poc s'ha introduït al món dels vídeos, ja sigui fent teasers per a les seves sèries fotogràfiques o gravant vídeos artístics, com "Fragmentosi "Sin Rumbo"

I quins plans de futur té entre les mans? Doncs a més de tirar endavant tots els projectes mencionats, també vol endinsar-se al món de la fotografia d'interior. "Tots els meus treballs estan fets amb llum natural, mai utilitzo focus, i en interiors aquest tipus de llum també és molt artística", afirma el Frank. Molta sort! 

Comparteix

També t'interessarà