Guissona recupera històries i anècdotes de la vila amb la 10a edició de la rentada popular

REDACCIÓ
Publicat: 
29-08-2023
Actualitzat: 29-08-2023 12:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Guissona recupera històries i anècdotes de la vila amb la 10a edició de la rentada popular
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Guissona
  • Guissona recupera històries i anècdotes de la vila amb la 10a edició de la rentada popular
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Guissona

Sota el lema de FEM NET, la rentada popular de Guissona arribava aquest diumenge 27 d'agost a la seva 10a edició. Durant deu anys, un grup de voluntàries s’han traslladat a les fonts de la vila, avituallades com a principis de segle XX, amb la intenció de recuperar la rentada que hi feien les seves mares, àvies... recordant la feina que comportava abans fer la bugada durant els mesos d’estiu i hivern, una tasca dura, que compensaven en aquest espai de trobada, esbarjo i safareig.

En aquesta edició han participat en la rentada més d’una vintena de dones i dos homes, que han recuperat històries i anècdotes del passat de les cases de la vila fent referència a Cal Renatx, Cal Brils, Cal Llibreta, Cal Moliner, Cal Marquet... i històries que s’amagaven darrere de les seves portes.

La rentada ha seguit diferents formats sempre mantenint la línia reivindicativa de la tasca de les rentadores. Els textos s’han elaborat sempre partint de vivències de guissonecs i guissonenques i durant els deu anys van comptar amb el suport de l’Anna Pla Ribalta i de la Claustre Tomàs i Bertran, a més del personal de l’àrea de cultura de l’Ajuntament i de les mateixes voluntàries.

El text de l’edició d’enguany, ha estat elaborat per la Marta Graell, una de les netes de Cal Renatx, que hi ha afegit la figura del narrador que contextualitzava les històries dialogades per les diferents rentadores, a més de cançons de l’època, com els campions de l’alegria i aquella roja roella... que han permès gaudir d’una tarda de records a les més de cent cinquanta persones que han participat de la proposta.

Després de la rentada els avis i àvies del Casal de la Gent Gran han preparat pa amb oli i xocolata per a totes les persones assistents, a més de porrons amb mistela i càntirs amb aigua, tot això amenitzat amb Little Folks Band, una nova banda de música folk celta de les terres de Ponent. Conformada pels músics Nuria Garcia, Violí i veu; Héctor Beberide, Acordió, arpa i veu; Joan Baró, Bouzouki, whistles i veu; Jaume Piqué, Percussió, harmònica i veu; Roser Plasencia, veu i percussió.

La plaça Vell Pla es va omplir de bon ambient al so de la música de taberna que va cloure aquesta jornada d’aniversari de la rentada popular de Guissona.

Comparteix

També t'interessarà