Hisenda ingressa a Lleida gairebé 11 milions en sancions, recàrrecs i interessos de demora

SEGREcom
Publicat: 
22-08-2016
Actualitzat: 22-08-2016 12:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Hisenda ingressa a Lleida gairebé 11 milions en sancions, recàrrecs i interessos de demora

 

La frase “Hisenda som tots” va ser famosa dècades enrere perquè era el lema publicitari incentivava el pagament d’impostos i ha tornat a l’actualitat amb la polèmica al voltant de la infanta Cristina i Iñaki Urgandarin, pels impagaments detectats en el cas Nóos. El cert és que l’Agència Tributària manté diferents línies d’actuació en la lluita contra el frau que inclou sancions, en cas que no es declarin béns, per exemple, recàrrecs de constrenyiment i interessos de demora, per no haver fet els ingressos en temps i forma. Es tracta d’una partida important i que l’any passat va reportar gairebé onze milions d’euros a les arques del fisc a la província de Lleida. En concret, segons les dades oficials del balanç del 2015, van assolir els 10,853 milions d’euros.

Aquesta xifra suposa gairebé 3.000 euros diaris tan sols a Ponent. Tenint en compte que l’Agència Tributària va ingressar a les comarques lleidatanes una mica més de 710 milions d’euros a la província, aquestes sancions i recàrrecs representen l’1,5% del total. A més, implica un increment important, del 12,46%, respecte a l’any anterior. El gruix dels ingressos provenen del que l’Agència qualifica com a “recàrrec de constrenyiment i altres”, amb 4,982 milions. En aquest capítol s’inclouen els drets pendents de cobrament a l’acabar l’exercici.

Les sancions tributàries, per la seua banda, van reportar al fisc 3,195 milions. La llei General Tributària defineix les infraccions tributàries com les accions o omissions (falta d’acció) que tinguin caràcter dolós o culpós, és a dir, en les quals s’apreciï l’existència de culpabilitat. La mena de culpabilitat que s’exigeix per cometre una infracció inclou tant la simple negligència (quan la conducta del contribuent no és curosa) com la intencionalitat de la persona infractora de provocar aquestes conseqüències (dol).

Finalment, quan el fisc aprecia que no s’han fet els ingressos en mode i forma requerits per la normativa, pot imposar interessos de demora. Aquests van ascendir l’any passat a Lleida a 2,676 milions d’euros. L’any passat tant les partides de sancions com les de recàrrec de constrenyiment van registrar increments, mentre que els interessos de demora recaptats a penes van créixer en tot just 109.000 euros.

En el conjunt de l’Estat, l’Agència Tributària, els recàrrecs van descendir en un 3,4 per cent i es van situar en 660 milions, mentre que per interessos van baixar un 6,7%, després d’haver-ho fet en un 7,8 per cent l’any 2014 i van representar 412 milions. De totes formes, en el capítol de sancions tributàries s’aprecia un increment de la recaptació de dotze milions d’euros, fins a assolir un volum total de 230 milions.

La millora de l’economia al llarg de l’any passat va representar un increment d’ingressos per al fisc. En concret, en el cas de la província de Lleida l’augment va ser de 59,6 milions d’euros. Hisenda va passar de recaptar 710,184 milions als 650,578 del 2014, xifra que suposa un augment del 9,2%.

En els grans impostos, tanmateix, destaca el fet que baixen els ingressos per l’impost sobre la renda, malgrat que és el més important dins de la cistella de tributs. En concret, l’any passat l’IRPF va reportar 325,151 milions, un 5,6% menys que l’exercici anterior. La caiguda no es produeix per un deteriorament al mercat laboral, sinó com a conseqüència de la rebaixa impositiva adoptada pel Govern del Partit Popular, molt criticada per l’oposició al considerar-la electoralista.

L’impost de societats, que pot considerar-se un termòmetre de la marxa de les empreses, al seu torn, va representar per al fisc 127,703 milions, una xifra que reflecteix un augment de recaptació del 7,3 per cent.

El tercer impost per importància és l’IVA, amb 203,864 milions d’euros. Suposa un augment espectacular del 48,1%. En el conjunt de l’Estat, la recaptació per IVA es va incrementar en un 7,4%. Aquesta pujada es va produir fonamentalment a causa de l’augment significatiu de la base de l’impost, alimentada també per un lleuger creixement en el tipus efectiu.

 

Comparteix

També t'interessarà