Hospitals catalans cribraran el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
25-04-2023
Actualitzat: 25-04-2023 13:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Hospitals catalans cribraran el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

Nou hospitals catalans començaran a cribrar el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors a partir del pròxim mes de juny, segons va avançar El Periódico i ha pogut confirmar l’ACN. Es tracta d’una prova pilot promuga a través del projecte Cassandra (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), impulsat per la Societat Espanyola de Neumologia i Cirugia Toràcia (Separ) i al qual s’han adherit 38 centres de tot l’Estat. A Catalunya, l’Arnau de Vilanova (Lleida), l’Hospital del Mar, el Sant Pau, el Clínic i Vall d’Hebron (Barcelona), Can Ruti (Badalona), MútuaTerrassa (Terrassa), i els hospitals Joan XXIII i de Reus (Tarragona) han confirmat la seva participació al programa, que és d’adherència voluntària

Els fills de mares fumadores tenen el doble de possibilitats de patir hipertensió
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

L’objectiu de la prova pilot és aconseguir que es consolidin els test per detectar de manera precoç els tumors que provoquen càncer de pulmó. Amb aquest propòsit, a partir del juny, els centres adherits començaran a cribrar a través d’una tomografia axial computarizada (TAC) a les persones d’entre 50 i 75 anys que siguin fumadores o que hagin deixat de fumar en els últims quinze anys.

La posada en marxa de la prova pilot del projecte Cassandra és fruit d'un acord entre les diferents societats mèdiques estatals i el Ministeri de Sanitat. 

Comparteix

També t'interessarà