ℹ️ 5 claus per tenir la pell sana i radiant a l'hivern

REDACCIÓ - AMIC
Publicat: 
05-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ 5 claus per tenir la pell sana i radiant a l'hivern
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu: Pixabay

Encara que durant molts dies no ho hagi semblat, estem a l'hivern, en l'època més freda de l'any. I la pell requereix unes cures precises en aquesta estació per a fer front a les baixes temperatures. Quan baixa el mercuri, traiem amb celeritat les peces més abrigades de l'armari i ens col·loquem les samarretes i els leggins tèrmics, el capell, els guants i les millors bufandes. Però què passa amb el cutis? Repassem les claus de cuidar la nostra pell a l'hivern.

Efectes del fred a la pell

Si la radiació solar promou l'envelliment de la pell, pels radicals lliures, si estem exposats de manera constant a temperatures gèlides, el cutis també notarà com es multipliquen els signes de l'edat. La Dra. Pérez Sevilla, cirurgiana maxil·lofacial i experta en medicina estètica facial assegura que «la pell tindrà menys irrigació», provocant una alteració de la barrera hidrolipídica. En aquest context, les rojors, les descamacions i la picor es fan més presents i les malalties dermatològiques poden empitjorar. Per això, és fonamental consultar amb un especialista per a saber el millor tractament.

Immaculada Pedrera, directora de Cosmeceutical Center, també posa llum sobre aquest tema: «en generar una major fragilitat capil·lar (...) la pell estigui més apagada i menys elàstica», una situació que «retarda el cicle de la renovació cel·lular i augmenta la sensibilitat de la pell».

I per a combatre les baixes temperatures, apugem la calefacció, la qual cosa augmenta la irritació i la sequedat de la pell, que es manifesta en grau més alt en la zona dels llavis, el lateral del nas i les mans. Les pells sensibles són especialment vulnerables als efectes que comporta l'hivern en la salut cutània el que provoca major enrogiment i aspror de la pell, així com picor.

Com hem de cuidar la pell del fred

Les baixes temperatures, l'abús de la calefacció i les ratxes de vent es fusionen durant els mesos més freds de l'any posant en perill la salut de la nostra pell. Què podem fer? Repassem les claus de la cura de la pell en l'estació:

  • El duo indispensable: neteja i hidratació. És fonamental mantenir una rutina diària de neteja, amb sabons adequats i sense excedir-nos en l'exfoliació. Garanteix, també, una correcta i intensa hidratació, tant al matí com a la nit, amb productes adequats a la nostra pell, per a combatre la sequedat de l'ús de la calefacció i el produït pel contrast brusc de temperatures d'interiors i exteriors.
  • Cuida de la teva alimentació. Seguir uns hàbits alimentaris saludables i un bon estil de vida també influeixen en la condició de la pell, per això és important una ajuda micronutricional amb suplements tipus oli d'onagre, zinc i Omega 3. És fonamental per a garantir la salut per dins i per fora beure dos litres d'aigua al dia.
  • Protegeix la pell de la radiació solar. Encara que no hi hagi sol i faci fred és fonamental emprar un fotoprotector d'ampli espectre i reaplicar cada dues hores, per a protegir el cutis de la radiació, sobretot en les hores centrals del dia i si l'exposició és prolongada. És especialment essencial apostar per la fotoprotecció quan esquiem a la neu per la intensitat de la radiació, la relació entre la latitud (la distància del nostre punt amb el meridià) i l'altitud (és a dir, l'altura). Així, els raigs ultraviolats guanyen incidència a mesura que guanyem altura, en concret, cada 300 metres augmenten un 4% els nivells de radiació solar. A més, la neu reflecteix el 85% dels raigs ultraviolats, multiplicant exponencialment la seva incidència en la dermis.
  • Atenció als ulls sensibles al fred. Amb el fred, els ulls més sensibles tendeixen a llagrimejar, ressecant el contorn d'ulls.
  • Acarona els llavis. Els factors externs de l'hivern, com el fred, la sequedat, el vent i els canvis bruscos entre l'interior i l'exterior fan que els llavis pateixin. Això provoca que envelleixin més ràpidament. La pell dels llavis és molt més delicada i fina que la de la resta de la cara, no té melanina i, està més exposada als raigs solars. Què necessiten els llavis? Hidratació i protecció.

 

Comparteix

També t'interessarà