Ilersis presenta una iniciativa per implantar un model inclusiu per al dret de la vida independent

REDACCIÓ
Publicat: 
06-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ilersis presenta una iniciativa per implantar un model inclusiu per al dret de la vida independent
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

La Fundació Privada Ilersis ha presentat el projecte “Ilersis Lab Vital pel dret a la vida independent a la comunitat”, una iniciativa innovadora orientada al foment de la participació dels agents implicats en el procés de transformació social. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat en l’acte, que s’ha fet a l’Orfeó Lleidatà, amb l’assistència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i el president de la Fundació Ilersis, Antoni Siurana. 

El paer en cap ha destacat el paper transcendental de la Fundació Ilersis, que ha evolucionat i ha interactuat amb la societat com ho mostra aquest informe que suposa un gir del punt de vista en la dimensió de l’autonomia de les persones. Pueyo ha assegurat que la cohesió i la solidesa d’una societat té a veure amb allò que fan les institucions, les entitats i també la ciutadania i que “una ciutadania orientada a la inclusió i la solidaritat garanteix una societat més forta, saludable i justa”.

L’alcalde ha remarcat el dret de les persones a poder decidir sobre les seves vides i que s’ha de promoure l’autonomia persona amb eines i recursos, que impliquen diverses àrees, no només els serveis socials, com la salut, l’educació o les polítiques d’habitate. Per això, ha subratllat el canvi de mirada per aconseguir una atenció i un acompanyament centrat en la persona i la comunitat. L’alcalde s’ha referit també als ODS, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, alineats, entre altres, amb el respecte dels drets humans, la diversitat i la dignitat de les persones.

El conseller Campuzano ha comentat que la proposta d’Ilersis va en la línia dels projectes del Departament de Drets Socials, que està promovent la transformació dels serveis als suports a les persones amb discapacitat per a la vida independent i en la comunitat. Campuzano ha dit que aquest 2023 estan posant en marxa diversos projectes experimentals en aquesta direcció, i amb el suport econòmic dels fons europeus #NextGenerationEU. Amb aquest finançament europeu, el departament farà una inversió a la demarcació e Lleida de 18 M€ per a nous equipaments i remodelacions d’alguns existents. Segons ha dit, la transformació es fa amb l’aliança del tercer sector i en col·laboració amb el món local, com la Paeria, complicitat per desenvolupar aquetes polítiques. També ha apuntat que s’està a punt de tancar un acord amb les patronals i els sindicats per a l’increment de tarifes aquest 2023, amb mesures que van més enllà de les contemplades als pressupostos i per a les millores de les condicions laborals dels professionals sector social.

Ilersis Lab Vital

El president de la Fundació ha explicat que l’entitat vol projectar al futur la capacitat d’atendre les persones que necessiten suport perquè es puguin incorporar amb plenitud. Siurana ha dit que la trajectòria de l’entitat ja incorpora la protecció laboral i de participació del col·lectiu, però que el sector té un compromís addicional perquè la societat prengui consciència que garantir els drets de les persones és responsabilitat de tothom. Ha afegit que la voluntat és que “anem un pas més enllà i es garanteixin els drets i que aquests siguin exigits col·lectivament” i que la humanitat demanda una escola de valors perquè les persones siguin reconegudes, amb els seus drets i llibertats.

El projecte Lab Vital – Espai d’innovació participativa pretén desenvolupar projectes vitals impulsa la transformació social a través de la participació i el compromís de tots els agents. El projecte pretén desenvolupar projectes vitals inclusius, amb l’impuls d ela vida indepdent a la comunitat. Ho proposa a través de la participació, el compromís social i la transformacio´de serveis i suports. L’espai compta amb la participació de les persones amb discapacitat com a protagonistes, de les seves famílies, de l’equip de professionals d’Ilersis i els agents de la comunitat, als quals agraeix i reconeix la seva dedicació i participació.

L’acte ha comptat amb una taula rodona de presentació de l’informe i després s’ha fet la conferència” L’encaix del dret a la vida independent des de la perspectiva de la responsabilitat social” a càrrec de Josep M. Canyelles, expert en la matèria. També han fet una intervenció artística la companya La Màxima, de la mateixa entitat.

L’acte s’ha emmarcat en el Dia Europeu de la Vida Independent.

Comparteix

També t'interessarà