IMPACTE!, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya arriba a Lleida aquest maig

REDACCIÓ
Publicat: 
22-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • IMPACTE!, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya arriba a Lleida aquest maig
    Peu de foto: 
    Impacte Film Fest

Del 3 al 21 de maig se celebra la tercera edició d’IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya i ho farà amb la programació de 35 pel·lícules (15 llargmetratges i 20 curtmetratges) que es desplegarà presencialment per tot el territori a les seus de Barcelona (Cinemes Girona), Girona (Cinema Truffaut), Lleida (ScreenBox) i Reus (Centre de Lectura), i també online a Filmin amb una selecció de llargmetratges i a la web d’IMPACTE! amb tots els curtmetratges.

Coincidint amb el 75è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, el festival mira cap al futur i vol Repensar els Drets Humans a través del cinema. Així la programació de la tercera edició s’articula a partir dels Drets Emergents, drets dels quals la societat ha adquirit consciència al llarg dels anys i que plantegen, defensen i reivindiquen la ciutadania, reforçant la idea de la democràcia participativa. Es podran veure títols que tracten els drets a la salut i els drets dels animals,lalluitaLGBTIQA+, l’activismemediambiental,od’altrescomlaviolènciadegènereiels conflictes armats que malhauradament persisteixen.

S’han rebut un total de 473 pel·lícules, procedents de 68 països, en la selecció final estan representats 23 països. De les 35 seleccionades, 15 han estat dirigides o codirigides per dones (42,8 %) i 23 compten amb protagonisme femení (65,7 %). Moltes d’elles presenten formats híbrids, entre el documental i la ficció, i fins i tot d’animació. A cadascuna de les sessions es projectarà un llargmetratge i un curtmetratge, i algunes es complementaran amb presentacions dels equips o debats sobre la temàtica presentada.

 

Entre els convidats que han confirmat la seva assistència destaquen, entre d’altres representants d’equips locals, el director belga Phil De Witte, la directora francesa Ovidie i la cineasta mallorquina Victoria Morell Salom.

Drets emergents al cinema 

Dins la programació de la tercera edició d’IMPACTE! es presenten dos documentals amb el dret a la salut mental com a tema. Una és Petricor, de Victoria Morell Salom, sobre l’anorèxia. La directora ens presenta tres dones de diferents generacions en tractament per superar el seu dolor. La segona, Extraordinarias, sobre l’autisme, dirigida per la cineasta xilena Constanza Figueroa, directora que el pateix, i a la qual la medicina li ha negat el diagnòstic durant trenta anys, pel simple fet de ser dona.

⏯️ La Festa del Cinema torna aquest maig amb entrades a preu reduït
Peu de foto: 
Imatges de Fiesta del Cine i Tima Miroshnichenko

A la mateixa línia, Temps despietats - Cançons de cura, de Susana Helke, tracta el dret a les cures. La pel·lícula retrata la privatització del sector residencial geriàtric a Finlàndia. Ho fa amb una presentació molt original, denunciant la situació en boca de les treballadores que interpreten cançons de denúncia com si es tractés d’un cor de tragèdia grec.

Els drets dels animals estan representats amb Llibertat, de Phil de Witte, que presenta la història de Matt Robinson, un guia de parc zoològic i activista que un dia decideix donar una llicó. Què passaria si engabiem persones com si fossin animals del zoològic?. I el documental Persona [no] humana, dirigit per Àlex Cuéllar i Rafa G. Sánchez, centra el debat en el concepte de “subjecte de dret”, per preguntar-se què vol dir “persona” i si només els éssers humans en som.

Entre les pel·lícules que presenten la violència de gènere com a tema destaca La turista contra la policia francesa, de la realitzadora Ovidie, especialitzada en temes de cos, gènere i sexualitat, que explica la història de la violació d’una dona canadenca per part d’uns policies, que ha sigut un cas judicial de gran impacte social i mediàtic a França en els darrers anys. El documental Paraules del silenci, dirigit per Gaël Faye i Michaël Sztanke, denuncia, a partir del testimoni de tres víctimes, les violacions de dones tutsi en un camp de refugiats ruandès pels soldats que les havien de protegir. I Hotel Savoy, de Zohar Wagner, narra la història d’una dona israeliana, menyspreada per l’opinió pública després de ser víctima i heroïna d’una acció terrorista palestina l’any 1975.

Dins d’aquest àmbit es dedicarà una sessió de curtmetratges a donar visibilitat i suport a la causa de les dones iranianes i afganeses, que acabarà amb un debat amb dones del moviment Dona, Vida, Llibertat.

Els drets LGTBIQA+ estan representats en el documental Les fabuloses, dirigit per Roberta Torre. Una reivindicació del dret a la diferència i a la identitat de gènere, més enllà de la mort, sobre un grup de pioneres de la causa transsexual a Itàlia, que es reuneixen per invocar l’esperit i el cos d’una companya morta a qui la família va enterrar vestida d’home, quan ella sempre s’havia manifestat com a dona.

 

 

El documental Delikado, de Karl Malakunas, parla de la depredació mediambiental en mans del capitalisme salvatge, i ho fa des d’un arxipèlag filipí, però planteja una denúncia ferma dels abusos polítics que pateixen els activistes mediambientals a tot el món.

Lo que queda en el camino ens endinsa en el tema de la migració. El documental de Jakob Krese i Danilo do Carmo acompanya, de manera molt pròxima i atenta, amb una càmera natural i una fotografia magnífica, el viatge al llarg de Mèxic d’una jove mare amb els seus tres fills, camí dels EUA.

Els conflictes armats també estan representats a la programació d’IMPACTE! El festival estrenarà la coproducció catalana Els negociadors. Com construir la pau, de Rosalind Bain, un documental periodístic de gran producció internacional, amb protagonisme d’un important mediador de conflictes català i que mostra els reptes i sacrificis als quals s’enfronten els negociadors.

Una de les pel·lícules destacades de la programació d’enguany és L’alba de l’Aurora, dirigida per la directora armènia Inna Sahakyan, una ficció on es combina l’animació amb inserts documentals, sobre l’extermini armeni per part dels turcs a principis del segle XX, narrat a partir de la història d’una dona que, de petita, el va sobreviure, i posteriorment va emigrar als EUA, on va arribar a protagonitzar una pel·lícula sobre el tema al Hollywood mut. El llargmetratge ha estat el candidat armeni als Oscar i acaba d’obtenir el Gran Premi al Festival de Cinema i Drets Humans de Ginebra.

Tancarà la programació de la tercera edició del festival el docudrama L’avís al mur, de Serge Krutsenko, que presenta el conflicte ucraïnès des d’un punt de vista moral, comparant la invasió russa amb l’extermini de jueus a Ucraïna durant la Segona Guerra Mundial. A la mateixa sessió es projectarà el curtmetratge guanyador del Premi Goya Maldita. Una cançó d’amor a Sarajevo, de Raúl de la Fuente i Amaia Remírez, amb producció de Medicus Mundi Mediterrània, amb el qual es vol completar la idea de relat plantejada des del principi, fent un cant a la tolerància, la creació i la multiculturalitat.

Comparteix

També t'interessarà