Inaugurat el laboratori d'innovació científica i tecnològica a Lleida, AgrolivingLab

REDACCIÓ
Publicat: 
26-10-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inaugurat el laboratori d'innovació científica i tecnològica a Lleida, AgrolivingLab
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

La Paeria ha inaugurat el laboratori d’innovació oberta AgrolivingLab, al Parc Científic i Tecnològc Agroalimentari de Lleida, en l’edifici que havia estat la seu de Capitania d’Artilleria de les casernes de Gardeny. És un projecte col·laboratiu, dins del projecte, l’Inno4Agro, que han impulsat conjuntament la Universitat de Lleida, el Parc Científic, la Diputació i la Paeria, amb la participació de Turisme de Lleida, així com de diverses empreses i entitats, amb l’objectiu de crear un ecosistema per a la innovació de l’agrolimentació, per la ciutat de Lleida i per al conjunt del territori.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha assegurat que aquest laboratori ha de ser una baula important que reforci el funcionament del Parc Científic i Tecnològic i que aporti també en el procés de transformació de la ciutat, pel que fa a la innovació oberta i la transferència de tecnologia en el sector agroalimentari. Pueyo ha explicat que el projecte és resultat de la visió estratègica del Govern de transformació de ciutat, d’impuls econòmic i d’atracció i de retenció de talents. L’alcalde ha indicat que en el nou espai es treballarà per superar reptes i aplicar solucions basades en la innovació i concebudes com un tot, amb criteris com el de sostenibilitat ambiental, econòmica i social. “És un moment clau per posar en marxa aquest projecte. I no és aleatori que la ubicació hagi estat al Parc”, ha dit, vinculat al sector agroalimentari i amb un potent sector TIC. Pueyo ha concretat les funcions de l’Agrolivinglab, que són la innovació, la cocreació, la coordinació, la col·laboració i el servei a l’ecosistema agroalimentari.

En definitiva, l’alcalde ha assenyalat que l’Agrolivinglab es projecta més enllà de Lleida, cap a Catalunya i cap al sistema agroalimentari espanyol i internacional, i que té un posicionament idoni per contribuir a ser un pol d’innovació, seguint l’aposta de Lleida perquè el 2030 esdevingui capital AgroBioTech del Sud d’Europa i un referent en tecnologia al servei del sector agroalimentari i de l’economia verda. 

El president de la Diputació, Joan Talarn, s’ha referit a les accions que s’han fet sobre la bioeconomia en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i ha parlat de la unió d’institucions per fer de Lleida capital d’aquest àmbit, per aprofitar el conjunt de capacitats i exercir com a pol d’atracció. Ha afirmat que Lleida és terra d’oportunitats, com ho contempla el projecte impulsat per la Diputació, amb les Cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega, la Paeria i la Generalitat. I ha afegit que l’edifici inaugurat aquest dimarts ha de portar nous projectes, com ja es preveu amb el BioHub Cat, el hub de la bioeconomia de Catalunya.

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha remarcat que el projecte va néixer impulsat per les institucions i que s’hi han sumat i se sumaran empreses, que se l’han de fer seu, per treballar i fer créixer el sector agroalimentari, en el qual Lleida és referent. Igualment, Universitat de Lleida està al capdavant del sistema universitari en l’àmbit agroalimentari i ha de ser productiu que les parts implicades puguin trobar-se, sumar i “passar a les realitats”.

Finalment, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha apuntat la necessitat de disposar d’expertesa i d’oportunitats en bioeconomia, sobretot en l’àmbit agroalimentari. Ha comentat els projectes que s’estan tirant endavant a través de l’agenda compartida del 6G, així com del Pacte Nacional de la Indústria, per rellançar el model industrial català.

L’Agrolivinglab, en un edifici emblemàtic, està situat en una posició estratègica ja que tanca el quadre que forma el Parc Científic i Tecnològic. L’edifici té 2.227 m2 útils, dels quals s’ha intervingut en 1.600 i s’ha actuat en un espai d’uns 400 m2, on s’han fet espais comuns i de gestió del laboratori. El gerent del Parc, Miquel Aran, ha explicat que hi ha vuit empreses interessades a participar en el projecte. En aquest sentit, els espais destinats a les empreses s’aniran avançant, a mesura que s’avanci en una segona fase, que s’adequarà també en funció de les seves necessitats. El pressupost de les obres ha estat d’1,2 milions d’euros, que han estat finançades amb pressupost de l'Ajuntament de Lleida i fons provinents de la Diputació i dels FEDER, Fons Europeu de Desenvolupament Regional, gestionats per la Generalitat de Catalunya.

Aquest nou espai ha de donar servei al sector agroalimentari per a la seva digitalització, perquè la producció d’aliments sigui més sostenible i tenint en compte l’impacte en la lluita contra el canvi climàtic. Agrolivinglab esdevindrà un laboratori d’innovació oberta, concepte que s’aplica a l’anàlisi, la investigació, la estimulació, la proposta i la innovació final conjunta de tots els actors que intervenen en un sector, per a la resolució dels reptes i la implementació d’innovacions. A més, es posa al servei de totes les institucions i agents del sector agroalimentari per coordinar la col·laboració d’aquesta tasca d’innovació i desenvolupar un sistema de governança que permeti posar els recursos necessaris al servei dels reptes que tenim i anem identificant a través dels mecanismes desenvolupats.

La ubicació d’aquest espai al Parc Científic és fruit de l’estratègia per fer del Parc Científic un Parc AgroBioTech que ha significat i ha de continuar significant, la trobada entre la ciència i l’empresa, la investigació i el mercat, el progres i les persones, i que, per tant, ha de pilotar aquesta dinàmica de col·laboració, d’impuls i de creació conjunta.

Es posaran en marxa o es consolidaran un ventall d’activitats dirigides al foment de l’emprenedoria i de la transferència del coneixement i la tecnologia com la Comunitat Científica emprenedora, impulsada per l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de la Fundació Mobile World Capital a partir del programa The Collider, una dinàmica de creació d’StartUps i acceleració d’empreses de base tecnològica consolidant la iniciativa APTENISA, una iniciativa de col.laboració d’empreses innovadores que el Parc Científic posarà en marxa dins el marc del projecte Inno4Agro.

Comparteix

També t'interessarà