"Intel·ligència artificial" per garantir una Fira de Sant Miquel segura

ACN
Publicat: 
03-09-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "Intel·ligència artificial" per garantir una Fira de Sant Miquel segura
  • "Intel·ligència artificial" per garantir una Fira de Sant Miquel segura
  • "Intel·ligència artificial" per garantir una Fira de Sant Miquel segura

La Fira de Sant Miquel de Lleida comptarà amb un sistema de control per software que desenvoluparà un algoritme per saber en tot moment que els assistents compleixen les mesures de seguretat per prevenir contagis de covi-19. Es tracta d'una tecnologia basada en la "intel·ligència artificial" desenvolupada per empreses lleidatanes, segons ha explicat el director de l'ens, Oriol Oró, que permetrà desenvolupar aquest el certamen amb plenes garanties malgrat la pandèmia. L'organització només preveu suspendre-la en cas que hi hagi alguna prohibició directa del Govern per la situació epidemiològica. La fira estarà especialment adreçada a professionals però també al públic en general interessat en algun dels productes que s'hi exposen.

Lleida comptarà del 24 al 27 de setembre amb la 66a edició de la Fira agrícola de Sant Miquel més atípica de la històrica a causa de la pandèmia del coronavirus. Els patrons de Fira de Lleida l'han presentat aquest dimecres a la tarda i han destacat el consens de les institucions per tirar endavant el certamen malgrat la situació de crisi sanitària. Precisament, han remarcat la necessitat de fer-ho per donar impuls a un territori que ha estat "molt castigat" pel virus, tal com ha assenyalat el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha comentat que, a més a més, serà una fira "molt observada" pels representants i gestors d'altres fires del país però també d'Europa, ja que si tot va bé, Sant Miquel serà el primer certamen de grans dimensions que se celebra en el marc de la pandèmia de la covid-19. És per això, que segons Pueyo, tenen el "repte" de demostrar que són capaços de celebrar una fira tot i que caldrà oblidar "elements tradicionals" emmarcats en la mentalitat que a la fira s'hi va a "passejar" o a fer festa.

En aquest mateix sentit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assenyalat que cal "canviar el xip" i que enguany no serà tant important "quants serem sinó que la puguem fer". Talarn ha apel·lat a la responsabilitat de salut dels ciutadans, també al desenvolupament econòmic del territori, a la necessitat de donar esperances per sortir de la situació de crisi actual i també a la de "ser referent" per a la resta de fires del territori.

El director de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha explicat que l'aforament de la Fira de Sant Miquel estarà regulat a través de videocàmeres enllaçades amb uns softwares i algoritmes que en "temps real" indicaran si hi ha algú a l'interior del recinte que està incomplint alguna mesura de seguretat com no portar la mascareta o no mantenir la distància. Només hi haurà dos entrades d'accés i sortida del recinte i s'hi prendrà la temperatura, també amb videocàmeres. Així mateix, tots els assistents hauran de fer una inscripció prèvia online o al mateix recinte firal, abans d'entrar, i d'aquesta manera es preveu controlar les cadenes de transmissió del virus en cas que hi hagi contagis.

Segons Oró, ara com ara encara no està clar quin serà l'aforament màxim que tindrà la Fira de Sant Miquel tot i que en condicions normals és de 10.000 persones. Dependrà de la dimensió que agafarà el certamen i per tant del volum final d'expositors que hi assistiran. A principis d'estiu, hi havia un 85% d'expositors que havien reservat plaça per assistir al certamen però ara Fira de Lleida ha re reconfirmar que tenen previst assistir-hi finalment amb les condicions actuals. Aquest percentatge suposa un volum aproximat de 250 expositors.

Comparteix

També t'interessarà