Ipcena avisa que la contaminació de l'aire a les Garrigues està "descontrolada" i amenaça la salut de les persones

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
16-02-2024
Actualitzat: 16-02-2024 7:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ipcena avisa que la contaminació de l'aire a les Garrigues està "descontrolada" i amenaça la salut de les persones
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu: Pixabay

Els ecologistes asseguren que Juneda, Castelldans i les Borges Blanques són les zones més afectades


L'entitat ecologista Ipcena ha avisat que la contaminació de l'aire a les Garrigues està "descontrolada" i suposa una amenaça per a la salut de les persones. En concret, parlen d'un episodi que ha tingut lloc entre les 5 i les 7 de la matinada passada segons dades de l'aplicació del Govern ArieCat, amb nivells de contaminació per partícules de PM10 de 187 i 186 unitats gram per metre cúbic a l'estació de Juneda, quan el límit legal establert és de 50. Els ecologistes apunten que suposaria un augment del 274% i fan extensible l'afectació a les Borges Blanques i Castelldans. Ipcena denunciarà i demanarà a la Direcció General de Qualitat Ambiental que declari la zona de protecció especial de l'ambient atmosfèric, entre altres mesures.

Ipcena també vol que la Direcció General encarregui un estudi de complementació del que es va fer el 2016 pel laboratori del centre Medi Ambient de la UPC, o algun altre centre. L'objectiu és que s'ampliïn els paràmetres mesurats de l'estació de referència de la zona, a Juneda, que consideren que és "del tot insuficient" pel que fa a la vigilància atmosfèrica per a la protecció del medi ambient i la salut de les persones.

L'entitat demana la instal·lació d'una estació de vigilància atmosfèrica a les Borges Blanques perquè és el nucli més poblat de la comarca i un dels més afectats, ja que hi ha diverses empreses "potencialment contaminants". També aposta per impulsar campanyes de sensibilització i informació entre la població i centres educatius sobre la contaminació i les seves conseqüències.

Comparteix

També t'interessarà