JARC demana al DARP que pagui la bestreta de la PAC el 16 d’octubre

REDACCIÓ
Publicat: 
02-09-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • JARC demana al DARP que pagui la bestreta de la PAC el 16 d’octubre

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat al Departament d’Agricultura que pagui la bestreta del 85% dels ajuts de desenvolupament rural concedits per superfície o caps de bestiar, i 70% del de pagament bàsic (greening, complement de joves i de l’ajut del règim de petits agricultors), el 16 d’octubre.

L’entitat agrària afirma que aquest suport econòmic és molt important per més de 42.000 pagesos, ja que facilita una liquiditat molt necessària per a empreses amb un escenari encara més complex del que és habitual. Per una banda la crisi de preus, estan rebent un preu molt baix pels aliments produïts, fins i tot per sota dels costos de producció. Tot això malgrat que el consumidor els ha trobat considerablement més cars als lineals.

Agricultors i ramaders han vist com augmentaven els costos de producció, en part, per les despeses afegides per seguir els protocols de la COVID-19. Els fructicultors, per exemple, han hagut d’assumir entre 2.000 a 3.000 d’euros mensuals de sobrecost per seguir els protocols del coronavirus. La campanya de la fruita ha estat marcada també per la dificultat de desplaçament dels temporers. Per als viticultors, la situació ha estat especialment dura, el preu pel raïm que percep el productor està molt per sota del que costa produir-lo. Per si no n'hi hagués prou, han patit les conseqüències de la pandèmia, i una plaga de míldiu que ha provocat la pèrdua de fins a un 50% de la collita.

A més, les conseqüències del confinament que han afectat especialment a alguns sectors (boví, oví i cabrum, vinya i vi) pel tancament del canal HORECA, és a dir de la Restauració i l’Hostaleria, els empresaris agraris han patit condicions climàtiques adverses (sequeres, excés de pluges, pedra o inundacions), amb les consegüents pèrdues de producció i acumulació d’estocs. El sector olivarer ha vist agreujada la crisi de preus, a causa de les importacions d’oli, principalment de Tunísia, que han arribat a cotes sense precedents.

Vela considera que “cal garantir liquiditat al sector agrari perquè són essencials per assegurar en tot moment la disponibilitat d’aliments i hem de tenir unes empreses agràries fortes i modernes que puguin invertir en millores productives (panells solars, tractors més segurs, maquinària que permet una aplicació de la fertilització cada vegada més precisa) i de comunicació (connexió a internet, nous equips informàtics, nova web, etc.), per disposar de noves eines de treball i comercialització”.

Comparteix

També t'interessarà