Justícia planteja tornar a les penes anteriors a la llei del 'només sí és sí' quan hi hagi violència

ACN
Publicat: 
30-01-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Justícia planteja tornar a les penes anteriors a la llei del 'només sí és sí' quan hi hagi violència
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El Ministeri de Justícia ha plantejat recuperar les penes anteriors a la llei del 'només sí és sí' quan hi hagi agressió sexual amb violència o intimidació com a fórmula per evitar les rebaixes de condemna a violadors en els casos més greus, segons publica aquest dilluns la Cadena SER. La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha rebutjat la proposta en una piulada a Twitter en què defensa que "el consentiment ha de seguir en el centre del Codi Penal". "No podem tornar al calvari probatori de demostrar que vam resistir prou o que no havíem begut", ha dit Belarra. En una entrevista a RNE, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat la necessitat de fer "algun retoc".

"Estem treballant tècnicament", ha dit Rodríguez, amb l'objectiu d'evitar els "efectes no desitjats" de la llei del 'només sí és sí'. "Té efectes que no desitjàvem i que tractarem d'evitar amb aquests ajustos", ha insistit sense entrar en detall.

Fonts del Ministeri d'Igualtat defensen, per contra, que el que cal és impulsar un "pla de mesures urgents" per implementar la norma correctament. "No existeix cap reforma penal de la llei que pugui frenar les revisions, ja que són conseqüència de la incorrecta aplicació del dret transitori i de la mateixa llei", afirmen.

Des del departament d'Irene Montero argumenten que és "imprescindible frenar qualsevol intent de la dreta per tornar al model anterior, basat en la violència i la intimidació i que exigia a les dones passar per un calvari probatori per poder demostrar les violències sexuals exercides contra elles".

Igualtat planteja un pla amb deu mesures entre les quals doblar els jutjats exclusius de violència sobre la dona ampliant les seves competències a delictes contra la llibertat sexual, reforçar la fiscalia especialitzada o incloure les víctimes de violència sexual en el servei telefònic d'atenció immediata 24 hores.

Rodríguez ha replicat que el problema no resideix en els instruments i recursos que hi ha per aplicar la llei sinó en la interpretació que s'ha fet jurídicament de la norma per part dels tribunals.

Comparteix

També t'interessarà