Krregades de Romanços presenta el seu nou disc ‘KR 3.0’ a la Seu Vella de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
11-04-2021
Actualitzat: 11-04-2021 0:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Krregades de Romanços presenta el seu nou disc ‘KR 3.0’ a la Seu Vella de Lleida
  • Krregades de Romanços presenta el seu nou disc ‘KR 3.0’ a la Seu Vella de Lleida
  • Krregades de Romanços presenta el seu nou disc ‘KR 3.0’ a la Seu Vella de Lleida
  • Krregades de Romanços presenta el seu nou disc ‘KR 3.0’ a la Seu Vella de Lleida

El trio femení de polifonia vocal Krregades de Romanços ha presentat aquesta tarda en concert el seu nou disc, ‘KR 3.0’, al presbiteri de la Seu Vella de Lleida amb la presència de 85 espectadors. A conseqüència de les restriccions sanitàries,l’aforament de l’espai ha estat de només el 50%. Les entrades es van exhaurir poques hores després de posar-se a la venda. L’actuació ha servit per commemorar el 10è aniversari del grup. 
 
Els 85 assistents al concert han pogut gaudir de les cançons del nou àlbum, en el qual interpreten a cappella o acompanyades d’instruments com el violí, l’acordió diatònic i la percussió tradicional, cançons recopilades de la tradició oral a Les Terres de Lleida. Com expliquen Montse Nicuesa, Raquel Garcia i Montserrat Canela, integrants de les Krregades de Romanços, ”el disc és una selecció de 15 temes recollits a començaments i durant el  segle XX per recol·lectors i recol·lectores de cançons i romanços de tradició oral”.

Amb ‘KR 3.0’, les Krregades fan un homenatge a aquestes persones que anaven recollint cançons en risc de quedar en l’oblit si no eren documentades. “Les hem volgut enregistrar perquè formen part del patrimoni musical immaterial de les Terres de Ponent”. Els 15 temes de l’àlbum recullen el llegat de la música oral a les comarques lleidatanes des de ‘La Cançó de Pandero de l’Urgell’, publicada el 1907 fins a ‘L’home pobre de València’ recollida el 1989 per Artur Blasco.
 
Les Krregades van enregistrar el disc l’any 2019 amb la intenció de presentar-lo el 2020, però la pandèmia de la Covid-19 va retardar-ne la data. Durant el confinament van dissenyar el llibret que acompanya l’àlbum i el CD. En el concert d’aquest dissabte, també teatralitzat, volen enaltir la figura dels recol·lectors i recol·lectores de cançons que van passar per terres de Ponent, entre els quals destaquen: Palmira Jaquetti, Joan Tomàs o Artur Blasco, entre altres.

Divulgació del patrimoni 

Després de més de 10 anys de recorregut donant veu a cançons i romanços, les Krregades  han divulgat la gran tasca que han fet els recol·lectors i les recol·lectores de música de tradició oral. Per això, aquest nou disc vol ser un homenatge i agraïment a la feina realitzada per tots ells.
 
A més, les artistes s’han marcat l’objectiu de crear un disc que sigui un producte de quilòmetre zero. En aquest cas, les Krregades, especialistes en divulgar la música de tradició oral de Ponent, s’han autoproduit el disc, l’han enregistrat a l’estudi La Gata Roja Produccions de Castellserà del pianista, compositor i productor, David Pradas, les aquarel·les de la portada del disc i del llibret han anat a càrrec de l’artista d’Alguaire, Enriqueta Vendrell i l’estructura l’ha realitzat la dissenyadora gràfica lleidatana Eva Solanes.
 
Tal com asseguren, “KR 3.0 és un producte de proximitat que intenta donar llum i valorar el patrimoni musical immaterial de les terres ponentines”. En aquesta línia, el grup ha triat la Seu Vella de Lleida, un espai emblemàtic per als lleidatans, com a tret de sortida de la gira de presentació del CD.

Sobre Krregades de Romanços

Les Krregades de Romanços són: Raquel Garcia, Montserrat Canela i Montse Nicuesa. La formació va néixer a les Terres de Ponent l'any 2010. Dedicades en un inici a la interpretació de la música tradicional mediterrània, la feina d’aquests primers anys les va portar a quedar finalistes en el 5è concurs ‘Sons de la Fira de la Mediterrània’ de Manresa el novembre del 2012. Va ser aleshores quan van presentar la seva primera maqueta anomenada ‘Polifonia Mediterrània’.
 
En el seu primer espectacle ‘Obrint el bagul’, el grup va mostrar músiques tradicionals i populars de la Mediterrània, incloent-hi la música sefardita, però després va anar focalitzant cada cop més la seva atenció cap a la música tradicional de Ponent, de manera que, ja a partir del seu segon espectacle, ‘Cançons rellogades’, el grup va oferir al públic un repertori exclusivament lleidatà, que conformava un recorregut musical des del Pla de Lleida fins a l'Alt Pirineu.
 
Les Krregades busquen i canten melodies recollides de Ponent que hagin quedat en l'oblit. En la seva darrera proposta, ‘Viatjant per Ponent’, el grup oferia un concert amb cançons de totes les comarques lleidatanes. I actualment presenten el seu primer CD: KR 3.0., en el que focalitzen l’atenció especialment en els recol·lectors i recol·lectores que passaren per Ponent a començaments i durant el segle XX anotant cançons i romanços de l’antigor.

Comparteix

També t'interessarà