La CUP demana el confinament comarcal per als municipis amb menys de 500 habitants

ACN
20-01-2021
  • La CUP demana el confinament comarcal per als municipis amb menys de 500 habitants
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

La CUP proposa substituir el confinament municipal per comarcal als municipis amb menys de 500 habitants. En una nota de premsa d'aquest dimecres, els anticapitalistes han instat el Govern en funcions a aplicar mesures sanitàries tenint en compte les diferents realitats territorials vinculades a la densitat demogràfica, als lligams socio-econòmics i les diverses situacions sanitàries. La CUP critica que les restriccions de la Generalitat siguin "urbanocentristes". Les zones rurals, amb molta menys població, han d’acceptar mesures que són "absolutament desproporcionades per la realitat que tenen", tal com argumenten els independentistes.

Dels 947 municipis del Principat, 337 tenen menys de 500 habitants. Aquests municipis es caracteritzen per tenir una densitat de població molt baixa i una manca de serveis bàsics essencials. Entre tots, contenen aproximadament 80.000 habitants, representant un 1,2% de la població de Catalunya, segons afegeix la CUP al comunicat.

Aquests pobles funcionen amb unes dinàmiques i hàbits que per desenvolupar la seva vida quotidiana necessàriament ho han de fer connectats i relacionant-se amb els serveis i les persones de les capitals comarcals i dels pobles que els hi són propers: abastiment de productes a botigues o mercats no sedentaris, activitats culturals, serveis sanitaris, o bancaris.

Per altra banda, ja que en localitats de baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades de risc sense que la situació sigui de gravetat, la CUP també proposa una diferent interpretació de l’índex de risc i aplicar un altre indicador que s’aproximi més a les realitats de baixa densitat poblacional.

Pel que fa a les mesures en educació, atès que moltes de les escoles rurals de Primària tenen ràtios que han configurat un o dos grups de convivència màxim, i en la majoria dels casos corresponen als mateixos nens i nenes que viuen al poble i desenvolupen les activitats extraescolars, la candidatura proposa que en els micropobles, les activitats extraescolars es puguin realitzar tant en els centres educatius com en els equipaments municipals.

Finalment, la formació anticapitalista proposa eliminar les restriccions horàries i mantenir les restriccions d’aforament en els bars, restaurants i cafeteries dels micropobles, ja que en aquests municipis no hi ha risc d’aglomeracions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat haver aixecat ja l'estat d'alarma?