La Diputació demana ampliar fins a Lleida el veto a camions a l’N-240 i peatge gratuït

MARÍA MOLINA
22-09-2018
  • La Diputació demana ampliar fins a Lleida el veto a camions a l’N-240 i peatge gratuït

El ple de la Diputació va aprovar ahir per unanimitat reclamar a Foment que apliqui una bonificació del 100% del peatge de l’autopista perquè Trànsit pugui establir la desviació de camions de l’N-240 per l’AP-2 també al tram de Soses-Lleida a les Borges Blanques, ara exclòs de la mesura adoptada a primers d’aquest mes, que només contempla descomptes parcials entre la capital de les Garrigues i el Pla de Santa Maria. Tots els grups es van mostrar favorables a l’esmentada reclamació, mentre s’exigeix celeritat en l’estudi per executar el desdoblament de l’N-240 entre Lleida i les Borges.

Sengles mocions presentades per PDeCAT i ERC van coincidir en aquest tema. Tanmateix, qui ha de sufragar les bonificacions va motivar un intens debat en el qual ERC i PDeCAT, socis a la Generalitat, no van arribar posar-se d’acord. La moció d’aquest últim partit amb majoria a la Diputació va incloure un punt, el 2, en el qual s’exigeix a la conselleria d’Economia que habiliti una partida que garanteixi la gratuïtat de l’autopista entre Lleida i Montblanc, que va molestar ERC i que va titllar d’“inèdit”. El seu portaveu, Joan Talarn, va remarcar que és “inaudit demanar a la Generalitat que aporti uns diners que correspon sufragar al Govern espanyol al tractar-se d’una via estatal, sobretot si es té en compte el deute de 10.000 milions de l’Estat amb Catalunya”. Finalment, només els republicans van votar en contra d’aquest punt però a favor dels altres tres que reivindiquen rebaixes màximes entre Soses i Montblanc i agilitzar els estudis de desdoblament.

Per la seua part, el defensor de la moció del PDeCAT i alcalde de les Borges, Enric Mir, va posar com a exemple Aragó, on el Govern autonòmic aporta el 50% de la bonificació d’un 75% per al trànsit pesant a l’AP-2 de Fraga a Alfajarín. La rebaixa per a camions entre Alfajarín i Pina és del 100%. Mir va incidir en el caràcter polític del rebuig d’ERC ja que Economia és una conselleria que dirigeixen els republicans. Per la seua part, el president, Joan Reñé, va apuntar que convocarà una reunió amb Foment i les conselleries de Territori i Economia per fixar un calendari de treball.

D’altra banda, més de cent persones van acudir ahir a la xarrada organitzada per la plataforma RESCAP-2 per la discriminació del tram les Borges-Lleida-Soses en les rebaixes de peatges a camions. Exigeix la inclusió d’aquest tram, alliberar el peatge i construir les rotondes de l’N-240 a Juneda. S’ha implantat en un centenar de municipis de Tarragona i ara s’ampliarà a la demarcació de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next