La Generalitat dedica un any a reviure la figura de Josep Benet

X. SANTESMASSES
20-02-2020
  • La Generalitat dedica un any a reviure la figura de Josep Benet

El saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat va acollir ahir l’acte inaugural de l’any que la Generalitat dedicarà a l’historiador, advocat i polític de Cervera Josep Benet. En el seu parlament, l’historiador Josep M. Solé i Sabaté va destacar el jurament de lleialtat a Catalunya que va fer Benet i que resumeix la seua trajectòria: “Poso la meua vida al servei d’aquesta terra.” Així s’entén el Benet fundador de moviments estudiantils com el Front Universitari i obrers com Miramar; també la seua trajectòria com a advocat, de la qual ahir es va destacar la defensa en el judici contra l’esposa del conseller Joan Comorera; o la trajectòria com a historiador recuperant la memòria de les figures del catalanisme polític i del genocidi cultural dels anys de la postguerra; o com a editor amb volums publicats juntament amb Esteve Albert a través de les Edicions Negra Nit; o com a polític clau de la Transició democràtica. En aquest sentit i com va recordar ahir Jaume Sobrequés, a les primeres eleccions democràtiques del 1977 va rebre 1.300.000 vots, el senador més votat de la història d’Espanya. Finalment, va dedicar els últims anys de la seua etapa laboral al Centre d’Història Contemporània.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va posar Benet com a exemple a seguir i va citar un text del polític del 1978 defensant la necessitat de treballar sense defallir “fins que el poble de Catalunya no aconsegueixi la seua llibertat total”. Un dels moments més emotius va tenir lloc quan es va entregar un ram de flors a la viuda de Benet, Florència Ventura.

Un historiador que va reivindicar sempre el seu origen lleidatà

Per bé que la trajectòria professional de Josep Benet es va desenvolupar a Barcelona, no va deixar mai de reivindicar que les seues arrels eren lleidatanes. Així, en el seu volum de memòries manifesta que “la meva identitat barcelonina no m’ha impedit mai deixar de sentir-me de Cervera, un català de la Terra Ferma i dura de la Segarra. Perquè em sento cerverí i segarrenc, vaig sentir una gran alegria quan em va ser concedit l’alt honor de ser nomenat fill il·lustre de la meva ciutat, el 30 d’abril del 1991, per la Paeria de Cervera”. Un total de 65 entitats de la Segarra li van organitzar un reconeixement el maig del 2008. Tanmateix, i de forma idèntica al que va succeir amb Manuel de Pedrolo el 1990, va morir dos mesos abans de l’acte, que es va dur a terme a títol pòstum. Benet va nàixer al carrer Major de Cervera en el si d’una família humil. El seu pare, Pau, era de cal Gravat de Puigverd d’Agramunt.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?